Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Restaurants 25 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

De gezonde Sichuanese noedelsoepen van MOGU zijn het best bewaarde geheim van Amsterdam-West

We durven het toe te geven: wij kenden malatang nog niet. Tot MOGU opende welteverstaan, want met dit nieuwe Amsterdamse noodlezaakje kreeg Nederland er een eerste concept in die categorie bij.

Culy gaat langs om het te ontdekken.

Chinese malatang bij MOGU
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Over malatang

Het is dat we nooit in China geweest zijn, anders hadden we de malatangrestaurants daar blijkbaar op iedere straathoek aangetroffen. Dat weet eigenaar August als geen ander; tijdens zijn jarenlange verblijf liep hij er de deuren plat om zijn cravings naar gezond, voedzaam en vullend eten te stillen.

Het malatangconcept leent zich daar inderdaad goed voor. Als gast kies je namelijk zelf een rits ingrediënten die vervolgens door het keukenteam gegaard worden in bouillon. Welke en hoeveel ingrediënten is aan jou, net als de bouillon en je toppings.

Chinese malatang bij MOGU
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Malatang à la MOGU

Hoe zich dat vertaalt naar Nederland? Nou, als een toegankelijk noodlezaakje in Bos en Lommer waar je aan kleinere tafeltjes kunt lunchen of dineren. De eetstokjes staan klaar op tafel; aan ons om ons te begeven naar de ingrediëntenmuur voor malatangetappe één.

We doen het braaf en meteen voelen we ons als een kind in een snoepwinkel. Tofuknots? Soja-eitjes? Chioggia? Lotuswortel? Enoki? We willen het allemaal! Het goede nieuws is: dat kan.

Chinese malatang bij MOGU
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Want hoewel het personeel tipt om rond de 300 gram ingrediënten te kiezen (ja, er is een weegschaal), heb je alle vrijheid om te doen waar je zin in hebt. Als grote eter voor een royalere portie gaan is dan ook geen punt. En verkies je licht, dan hou je het toch gewoon op wat minder?

Hoe dan ook is de keuze gigantisch: er zijn rijst- en eiernoodles, er zijn verschillende soorten paddenstoelen (ook die leuke wood ears), groenten zijn vertegenwoordigd in alle kleuren van de regenboog en dan zijn er ook nog dumplings en tofu. De mist ingaan is hier moeilijk; alles past bij elkaar en op de eitjes na is wat er ligt ook nog eens plantaardig.

Chinese malatang bij MOGU
Winnie Verswijvel voor Culy

Bad van bouillon

Na onze selectie geven we onze kom uit handen en mag het keukenteam zijn werk doen. Daar geven ze onze geliefkoosde ingrediënten een geurig bouillonbad, rekening houdend met verschillende gaartijden. Qua bouillon kunnen we kiezen voor Japanese Miso, Thai Tom Kha of Sichuan Style.  

Als liefhebbers van de Chinese provincie gaan we voor die laatste en bij ‘t eindstation voegen we daar nog wat toppings aan toe. Een beetje chili crisp, een lepeltje sesampasta, koriander… Onze malatangplicht zit erop – tijd om te slurpen.

Chinese malatang bij MOGU
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Wat vinden we daarvan?

We vallen maar meteen met de deur in huis: het resultaat is zalig. Complimenten aan de bouillon ten eerste: die is complex, troostend en hartig. De inspanningen van de vriendin van August om daar maandenlang aan te sleutelen hebben duidelijk geloond. Ook de pit zit goed: zonder de rest van de ingrediënten te overschaduwen nemen we toch dat bloemige sichuanvuurtje waar.

Chinese malatang bij MOGU
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Het zelf selecteren van de ingrediënten laat natuurlijk weinig verrassing toe, al weten ze ons met hun versheid en perfecte garing alsnog te verbluffen. De noodles hebben een fijne bite, de tofu verrast ons met texturen en de eidooier houdt sensueel het midden tussen zacht en hard.

We beginnen het te snappen hoor: malatang. Want eten dat naadloos past bij je eigen smaak, zonder daar zelf voor te moeten koken? Dat is top. De eindeloze hoeveelheid malatangcombinaties maakt bovendien dat je nog een keer terugwil, en nog een keer. En met een overaanbod aan prikkelende horecazaken in Amsterdam is dat misschien nog wel het grootste compliment van allemaal…

@culynl

Hét best bewaarde geheim van Amsterdam-West: de gezonde Chinese noedelsoep van MOGU #amsterdamfood #amsterdamguide #amsterdamfoodguide

♬ Trendsetter – Connor Price & Haviah Mighty

Adres en openingstijden MOGU

Admiraal de Ruijterweg 334a,

1055 MZ Amsterdam

MOGU is geopend van dinsdag t/m zaterdag. Bekijk de website van MOGU voor meer details.

Meer restaurants in Amsterdam-West:

Chinese malatang bij MOGU
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.