Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 15 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Watermeloen en chioggiabiet met miso-wauw-saus

Nina Olsson van nourishatelier.com staat al jaren bekend om haar fantastische vegetarische recepten. Haar eerste boek Bowls of Goodness was zelfs genomineerd voor kookboek van het jaar in 2017! Op 18 september verschijnt haar derde boek vol lekkere vega recepten: Vega Feest. Wij mogen alvast een recept delen uit het boek: een heerlijke vegetarische salade van watermeloen en chioggiabiet met miso-wauw-saus. 

Nina: “Deze felgekleurde salade om te delen combineert zoete watermeloen met aardse chioggiabietjes, en is vanwege de friszoete en hartige smaken een uitstekende appetizer. Maar de saus is de echte ster in het geheel. Je kunt deze romige misosaus warm of koud serveren, en bij allerlei soorten gegaarde of rauwe groenten. Ik noem hem miso-wauw-saus!

Tip: Ik gebruik hier kuzu als bindmiddel, wat sau­zen een prachtige glans geeft en geen rare nasmaakjes, maar als je wilt kun je ook pijlwortel (arrowroot) of andere alternatieven gebruiken. Eventueel kun je de saus ook met veganistische of normale crème fraîche maken.”

Watermeloensalade uit Vega Feest

Zo maak je deze salade van watermeloen en chioggiabiet

Hak alle ingrediënten voor de saus, behalve de mayonaise, in een keukenmachine tot een glad mengsel. Giet het mengsel over in een pan, breng het al roerend aan de kook en draai het vuur uit. Laat de saus even afkoelen en klop er dan de mayonaise of crème fraîche door.

De saus kun je een dag van tevoren maken en afgedekt in de koelkast bewaren. Warm hem voor het serveren op, klop hem glad, giet er desgewenst een scheutje water bij om hem de juiste consistentie te geven en laat hem een beetje afkoelen.

Leg de plakjes chioggiabiet en watermeloen op een schaal, sprenkel er de saus over en strooi er de microgroenten en zwarte sesamzaadjes over.

Vega Feest, Nina Olsson

Vega Feest van Nina Olsson (Uitgeverij Luitingh-Sijthoff) ligt vanaf 18 september in de (digitale) boekhandel voor € 20,- euro.

Meer lekkere vegetarische recepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.