ARC by Lute in De Pijp in Amsterdam: heldere, frisse gerechten

Chefkok Peter Lute begon 15 jaar geleden met De Kruidfabriek in Amstelveen (toen nog Oudekerk aan de Amstel), maar toen kwam het Stadsarchief in Amsterdam op zijn pad. Peter en zijn vrouw Marieke raakten meteen verliefd op het historische pand, aan de rand van De Pijp. Afgelopen maart openden ze er ARC by Lute: hun vierde restaurant.

Je dineert hier niet alleen in het voormalig Stadsarchief van Amsterdam: vijfsterrenhotel Pestana Amsterdam Riverside hangt ook nog eens boven je hoofd. En dat geeft ARC by Lute een bruisende, kosmopolitische sfeer. Er dineren hier niet alleen foodies en zakenmensen, maar ook hotelgasten vanuit de hele wereld.

ARC By Lute interieur

Wat kun je hier eten?

“Een locatie als deze vraagt om culinaire diepgang”, aldus de chef. Zijn keukenteam, onder leiding van chef Sander Klaasen, serveert een heldere en frisse cuisine. Met af en toe de nodige verleiders (we noemen een beurre blanc met miso of rokerige kalfsentrecôte van de barbecue) om je weer helemaal in te pakken.

Dat merken we ook ontzettend als we hier eten: alle gerechten zitten razend knap in elkaar, zijn tot in perfectie bereid en bevatten altijd minstens één verrassend element. Die beloofde culinaire diepgang, die is er. En toch zijn het ook stuk voor stuk gerechten die iedereen lekker zal vinden. Hoewel de keuken pleziert, doet genieten en verrast, wordt het nergens té spannend of ingewikkeld. Hier kun je dus eigenlijk iedereen wel mee naartoe nemen voor een fantastische culinaire avond.

ARC By Lute

ARC serveert onder andere een tasting menu, met een proeverij van 10 gerechten en amuses. Daarnaast is er ook nog het ARC Menu, bestaande uit 5 gangen. Én er is een volledig vegetarisch menu. Vinden we leuk. Maar à la carte gaan, mag hier ook.

Wij gaan voor het ARC Menu. Als amuse krijgen we eerst drie fantastische hapjes, waaronder watermeloen, geïnfuseerd met ginger ale (idee voor thuis, lieve kijkbuiskinderen). Daarbij wat yuzu-mayonaise en nori.

Er is een winegum-achtig hapje van gazpacho met ansjovis en een goddelijke marshmallow van kokos met wasabi en koriander. Die is zo zalig zacht, dat hij in je mond uiteen valt.

Amuses bij ARC by Lute

Het menu van ARC by Lute

Een goed begin. Nu door met de eerste gang: geschroeide Albacore tonijn. Daarbij verschillende structuren van komkommer, crème van gepofte knoflook, avocado en tapioca-kaviaar.

Het zit goed in elkaar, wordt verrassend mooi gepresenteerd (bonuspunten voor het indrukwekkende bord) en toch is het ook een gerecht dat iedereen lekker zal vinden. Erbij drinken we een lekkere Chenin Blanc uit Afrika.

Geschroeide Albacore tonijn

Dish numero twee: een joekel van een (knalrode) gamba met een salade van aubergine en ui. Daaromheen bisque van gamba, mousse en krokantjes van kokos en wat rettich.

De smaken samen doen haast Indonesisch aan. Ontzettend lekker.

Carabineros garnaal bij ARC by Lute

We gaan door met de derde gang vis (en je hoort ons daar niet over klagen!): zeebaars met een beurre blanc met miso. Daarbij bonito flakes, rammenas en krokante kippenhuid. En verrek: tijdens het proeven ontdekken we ook nog stukjes oester in dit gerecht.

De Chianti uit 2016 die we erbij drinken, is lekker sappig.

Zeebaars en een beurre blanc met miso

Spektakel van de barbecue

Het vierde gerecht is een spektakel: kalfsentrecote van de barbecue, die ze bij ARC serveren in een klein gietijzeren pannetje, op dennenaalden. De geur die vrijkomt zodra de deksel van het pannetje af gaat, is oorverdovend.

Bij de entrecote wordt een zelfgetrokken kalfsjus uitgeschonken. En dan liggen er op het bord ook nog fondant aardappelen, crème van aardpeer, witte asperges, terrine van paddenstoelen en een saus van daslook. Hallozeghee. Het vlees is fantastisch: super rokerig, gearomatiseerd met de bijzondere smaak van de dennennaalden.

Kalfsentrecôte bij ARC by Lute

Kalfsentrecôte met witte asperges

De grande finale: matcha en viooltjes

En dan zijn we er nog niet, met ons heerlijk avondje bij ARC. Want het dessert is ook weer een schot in de roos. ARC serveert ons haar ‘matcha dessert’: matcha cremeux, matcha spongecake, dragon meringues en venkel-gel.

Daarbij het meest fantastische bosvruchten-viooltjesijs. Het sorbetijs is zó lekker fris, vol en tangy, dat we ons de smaak ervan de rest van de avond willen blijven herinneren.

Dessert van matcha en viooltjesijs bij ARC

Dat terras!

Naast fantastisch eten, biedt ARC by Lute nog zoveel meer. Een hele fijne avond bijvoorbeeld, met dank aan de fijne gastheren en gastvrouwen. Er is een fantastisch terras voor de deur en achter het restaurant bevindt zich nog een atrium, waar je met een gezelschap kunt eten.

En dan is er ook nog De BAR(C). Hier shaken ze cocktails die de gerechten complimenteren en die je bij je menu kunt pairen of los kunt drinken, als borrel. Verschillende wijnklassiekers zijn trouwens ook per glas te bestellen.

ARC by Lute is elke dag geopend voor ontbijt, lunch, diner en borrel. Reserveren is aan te raden en dat kan lekker online.

ARC by Lute Amsterdam

ARC By Lute Amsterdam

Reageer op artikel:
ARC by Lute in De Pijp in Amsterdam: heldere, frisse gerechten
Sluiten