Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 16 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Alles wat je moet weten over Carabineros (rode reuzengarnaal)

Je hebt garnalen en je hebt garnalen. En de Carabineros is de cadillac onder de garnaalsoorten. Deze rode reuzengarnaal is de heilige graal onder liefhebbers van de gamba. Die móét je een keer proeven!

Carabineros

“Wij geloven dat de Carabineros gamba nog beter smaakt dan kreeft”, zeggen ze bij restaurant ARC by Lute. Deze rode reuzengarnaal is dan ook een gewild beestje. Niet alleen vanwege zijn mooie grootte (size does matter, in het garnalenrijk…), maar ook vanwege zijn smaak. De Carabineros heeft namelijk een intense, diepe smaak die fantastisch is.

Ook bijzonder is de felrode kleur. Garnalen krijgen meestal pas na het koken een rood kleurtje, maar de Carabineros is van zichzelf al zo rood als een… eh, kreeft.

La Grande Brasserie Bodon / Carabineros garnaal

Waar vind je ‘m?

Je komt deze reuzereuze gamba niet zomaar tegen bij je plaatselijke supermarkt. Daarvoor is ‘ie te bijzonder. Bovendien komt de rode reuzengarnaal vooral voor in Spanje en Frankrijk. Carabineros is ook wel het Spaanse woord voor politie en de naam van de garnaal refereert aan de knalrode politieuniformen.

De Fransen noemen ‘m Crevette Imperiale en in Engeland zou je de beauty op de menukaart tegen kunnen komen als ‘Scarlet Shrimp’ of als ‘Cardinal Prawns’.

Wil je ‘m een keertje kopen, om mee te koken? De reuzegarnalen worden online aangeboden door diverse vishandelaren.

La Grande Brasserie Bodon

Gerechten met Carabineros

Wij aten het beestje voor het eerst bij La Grande Brasserie Bodon, in het Apollo Hotel. Daar liggen ze met hun schoonheid te pronken op ijs, aan de bar. Wij aten de rode reuzengarnaal daar perfect gegaard, met alleen wat fijngehakte peterselie erover en toefjes crème fraîche ernaast. En wil je ‘t helemaal goed doen, dan eet je niet alleen de staart, maar zuig je daarna ook de kop uit. Als je durft.

Je kunt Carabineros op allerlei manieren klaarmaken: koken, bakken of roosteren op de barbecue of grill. Maar met zo’n lekkernij kun je het ‘t beste simpel houden: bakken in een beetje olijfolie, eventueel met wat knoflook en chilipeper.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.