Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 15 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Tip: je kunt ook macarons maken van pinda, hazelnoot en andere noten

We keken raar op toen we onlangs bij restaurant Simple. in Utrecht macarons kregen voorgeschoteld, gemaakt van… pinda! Eh, wacht even: macarons worden toch gemaakt van amandel(meel)? Klopt. Maar je kunt dus ook heel goed macarons maken van pinda, hazelnoot en andere noten.

Macarons maken van pinda

De aarde is rond en macarons worden gemaakt van amandelen. Dat dachten we althans. Want beroemde macarontoko’s als Ladurée en Pierre Hermé mogen de gekleurde koekjes dan wel van amandelmeel maken, er zijn meer variëteiten onder de zon.

Zo hoef je bij het basisrecept voor macarons dan ook écht niet altijd uit te gaan van amandelmeel. Want je kunt er ook pinda’s, hazelnoten en andere noten voor gebruiken! Daarmee maak je superlekkere combinaties, zoals macarons van pinda met banaan & chocolade. Of macarons van hazelnoot met chocolade (à la Nutella).

Macarons van pinda
Bron: Romano de Vries

Recepten voor macarons

Ga je aan de slag met een recept voor macarons, dan heb je om te beginnen amandelmeel nodig. Dat kun je kopen in de natuurvoedingswinkel en tegenwoordig ook wel in de beter gesorteerde supermarkten. Maar je kunt amandelmeel heel makkelijk zelf maken door blanke amandelen (dus zonder vliesje) fijn te malen in een keukenmachine. Het poeder dat je dan overhoudt, meng je met een gelijk deel poedersuiker.

Hetzelfde kun je dus doen met hazelnoten. Culy’s Liselotte testte het way back al een keer: foolproof macarons maken, maar dan van van hazelnoten. Of nou ja, eigenlijk zijn het stiekem meer een soort meringue-hazelnootkoekjes, die héél erg lijken op macarons. En ook zo smaken.

The sky is the limit

Maar het stopt niet bij amandelen en hazelnoten. Zo kun je dus ook macarons maken van pinda’s, cashewnoten, paranoten en hazelnoten.

Waar moet je op letten? Ga je je eigen meel maken van pinda’s of andere noten, let dan goed op terwijl de keukenmachine draait. Zo wil je geen klontjes in je meel en je wil het mengsel ook niet te lang laten draaien, zodat de natuurlijke oliën uit de noten komen zetten. Zeef je notenmeel ook altijd goed voordat je het met de (ook gezeefde!) poedersuiker en eiwitten mengt, ook als je het kant-en-klaar hebt gekocht.

En let op: per notensoort kunnen de verhoudingen tussen de ingrediënten verschillen. De macaron is een delicaat en luchtig koekje. Check dus altijd even een recept voordat je aan de slag gaat, om teleurstellingen te voorkomen. Hier vind je alvast basisrecepten voor macarons van pinda’s, macarons van cashewnoten en macarons van paranoten.

macarons maken van pinda

Dit vind je misschien ook interessant:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.