Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 19 mei 2020
Leestijd: 7 minuten

Culy ontdekt… afhalen bij restaurant O&O (Aziatisch met een Michelinster!)

Restaurant O&O* uit het Brabantse Sint Willebrord (zoek dat maar eens op…) is on tour! Omdat ze vanwege de coronacrisis gesloten moeten blijven, besloten ze de mogelijkheid tot afhalen aan te bieden. Dat doen ze via pick-up points in Nederland en België. Next stop: Amsterdam en Antwerpen. Culy ontdekte alvast het afhaalmenu van O&O. Oftewel: een reis door Azië vanachter je eigen keukentafel.

Aziatisch met een Michelinster

O&O is een prachtig familiebedrijf: vader Danny Tsang staat als chefkok in de keuken, zijn vrouw Helena is de spil en visionair van O&O (en de maker van de veelgeprezen dim sum van het restaurant). Zoon Mike ondersteunt zijn vader in de keuken, dochters Monica en Wendy zorgen ervoor dat het de gasten aan niets ontbreekt.

Het verhaal van het restaurant is bijzonder: O&O begon als een Chinees restaurant met de traditionele gerechten, zoals we die eigenlijk in elke stad of dorp wel hebben. Een afhaalchinees, zoals we dat in de volksmond ook wel noemen. Na jaren van reizen en hard werken, besluiten ze hun keuken opnieuw uit te vinden en Aziatische smaken op hoog niveau te presenteren aan hun gasten. Het levert hen positieve kritieken en in 2018 zelfs een Michelinster op.

> Lees ook: Restaurant O&O in Brabant: Aziatisch eten met een Michelinster

Afhalen bij O&O take-away
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

O&O komt naar Amsterdam en Antwerpen!

Door de coronacrisis zijn ze gedwongen om weer terug te grijpen op een oude discipline: het aanbieden van take-away maaltijden. Maar dan wél van de kwaliteit waar ze zo hard voor hebben geknokt. Denk aan gerechten met duizelingwekkende smaken, mooie ingrediënten en zo vers als maar kan.

Mocht je in de buurt van Sint Willebrord wonen (of wel zin hebben in een ritje), dan kun je het menu gekoeld bij ze ophalen. Thuis warm je het op en maak je het af. Maar elk weekend staan ze ook op pick-up points door Nederland en België.

Afgelopen weekend deden ze bijvoorbeeld Heemstede en Arendonk aan, op 23 mei staan ze in Amsterdam bij Bartje Boemboe en op op 24 mei bij Enfant Terrible in Antwerpen. Met een koelbus rijdt de familie Tsang door Nederland en België om de maaltijden af te leveren. Vader Danny zit achter het stuur, Wendy op de bijrijdersstoel.

Afhaalmenu O&O
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Het ‘afhaalmenu’ van O&O

Via de website stel je je bestelling en dus je menu samen. Er zijn vier verschillende chef’s menu’s van elk drie gangen, die je kunt uitbreiden met losse gerechten. Zo’n menu kost € 45,- (de versie met kreeft € 73,-). En je kunt ook je eigen menu samenstellen aan de hand van de losse gerechten, zoals Chef Danny’s Stir-Fried Noodles of Maleisische laksa.

Culy gaat all out met een gigantisch menu, dat uit maar liefst 8 gangen bestaat. Monica heeft het op een mooie menukaart voor ons geprint en we kunnen je vertellen: het geeft hetzelfde plezier en gevoel van ontdekken en beleven als een avond in een restaurant. De duidelijke instructies die we erbij geleverd krijgen, maken het verwarmen en opmaken van de gerechten heel makkelijk.

Bali oesters
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Bali oesters

Zo starten we ons avondje ‘uit eten’ aan eigen keukentafel met de Bali oesters van O&O. Zeeuwse platte met een Balinese signatuur dressing van chili, knoflook, limoen en gember. Die dressing is zo lekker, dat je ‘m gewoon zou kunnen drinken. En dat doen we dan ook (er kijkt toch niemand).

Het tweede gerechtje bestaat uit Schotse zalm die zo mooi is, dat we er verwonderd naar staren. De zalm is aan één kant gegaard en wordt geserveerd met een saus van aji amarillo (een Peruaanse chilipeper) en yuzu lime. Daarbij knapperige garnituren als tomaat, radijs, quinoa, gefrituurde kappertjes en chips van truffelaardappel.

Zalm met saus van aji amarillo en yuzu
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

We kunnen het niet laten om tijdens het fotograferen van de gerechten (voor dit artikel uiteraard) alvast van de saus te proeven. Wow, hete peper die aji amarillo! We krijgen een flinke stoot hitte uitgedeeld van een verder verfijnde saus. Een saus die ook alle componenten van het gerecht fantastisch samenbindt. Met de smaak van yuzu die achterblijft op je tong.
Thai beef salad van O&O
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Onbeschaamd je bord aflikken

De volgende twee gangen zijn allebei vleesgerechten: we proeven de Thai beef salad met groene papaya (een knipoog naar zowel papaya pok pok als de beroemde Thaise rundvleessalade) en de Singapore beef satay.
De beef bij de salade lijkt wel jerky: het heeft een heerlijke, chewy textuur en is tegelijk mals en sappig. De salade is verder helemaal in balans, helemaal kloppend: fris, zuur, zout, zoet, bitter, je proeft het hele scala erin terug.

Sate met emping van O&O
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

En dan de saté: hoe krijg je vlees zo zacht en mals terwijl het wel die onmiskenbare barbecuesmaak (van de Big Green Egg – zo lezen we) krijgt? Het rokerige van de saté ontsteeg de verpakking al toen we de afhaalmaaltijd van O&O in ontvangst namen.
Ook leuk: bij de saté geen pindasaus, maar een cashewnotensaus. Dat maakt ‘m iets zachter en romiger. Verfijnder, zouden we willen zeggen. En meteen ontdekken we een groot voordeel van thuis dineren: je kunt onbeschaamd je bord aflikken.
Garnalen van O&O
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Signatuur kreeft

Voor de volgende gangen springt meteen dat liedje van Fresku in ons hoofd waarin hij rapt: “Ik eet elke dag kreeft en garnalen”. We mogen namelijk de ultieme luxe ervaren en gaan aan de grote gamba’s en kreeft.

Het vijfde gerecht van vanavond bestaat dan ook uit wilde tarbot met gamba en Thai green curry. We kunnen je vertellen: zo’n mooie garnaal heeft nog nooit zijn intrede gedaan in dit huishouden. We proeven een heerlijke curry, die pittig is achterin je keel maar niet op je tong, waardoor je alles kunt blijven proeven. Ook leuk vinden we de toevoeging van lamsoor en okra in dit gerecht.

Kreeft
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

En dan de Singapore chili lobster: een signature dish van O&O. We doen onze uiterste best om ‘m net zo indrukwekkend op het bord te krijgen als in het restaurant. Er zit een heerlijke grillsmaak aan de kreeft, die we van tevoren 5 minuten opwarmen in de oven. Het is zo’n gerecht waarvan de barbecuesmaak na afloop nog aan je handen zit.

Dat smaakt écht goed met de witte asperges en zeegroenten: lekker zilt en knapperig. De groenten bieden daarbij ook goed tegenwicht aan de Singapore chilisaus, waar we ook de mantou (een bao achtig broodje) in dopen.

Nasi kuning en sambal van O&O
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Ook proeven we de nasi kuning en sambal badjak, die op het menu worden aangegeven als ‘favoriet van Danny & Helena’. We snappen volledig waarom: die rijst met die sambal, oh my god. Steengoed in al zijn eenvoud.
Dessert met mango, kokos en sago van O&O
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Zoek het schildpadje

In het dessert hadden we al zin voordat we aan de maaltijd begonnen. Aziatische desserts zijn doorgaans namelijk lekker licht, met veel smaken. Dat blijkt ook het geval bij dit dessert met mango, kokos en sago. Sago is een zetmeel, afkomstig uit diverse soorten palmen. Leuke texturen met lichte frisse, smaken. En: zoek het schildpadje.

We sluiten onze waanzinnige maaltijd af met de yuzu-pandan bonbons die in 2015 voor O&O werden gecreëerd door meester chocolatier Geert-Jan Heesterbeek van La Fève in Maastricht. Het zijn witte chocolade bonbons met een ganache van yuzu en verse pandanbladeren en het knappe is: je proeft beide smaakmakers hier op fantastische wijze in terug. Zó in balans: dit is pure bonbon-kunst.

Een reis door Azië vanachter je keukentafel

“Take care, stay healthy and eat well”, lezen we nog terug op het handgeschreven kaartje dat de familie Tsang bij de order verpakte. Wij hadden het niet beter kunnen zeggen. En iedereen die thuis in goede gezondheid kan genieten van een menu van O&O is een lucky bastard.

O&O is op 23 mei in Amsterdam bij Bartje Boemboe en op 24 mei bij Enfant Terrible in Antwerpen. Het weekend daarna zijn ze in Rotterdam en Antwerpen. Ook kun je orders afhalen bij het restaurant in Sint Willebrord. Kijk voor meer informatie en om O&O at home te bestellen op de website

Pandan yuzu bonbons van O&O
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.