Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 20 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

De leukste online culinaire workshops om nu te volgen

Dag in dag uit in je eentje koken kan nogal eenzaam aanvoelen. Gelukkig hebben heel wat chefs hun virtuele keukendeuren geopend en nodigen ze iedereen uit om samen met hen te koken. Zo voel je je toch wat minder alleen én kun je meteen van de allerbesten leren hoe je de lekkerste gerechten op tafel zet. Dat vinden we nou een mooi staaltje solidariteit.

De leukste gratis online culinaire workshops

1. #BakersClub van Christina Tosi

Christina Tosi ken je misschien van aflevering 1 van Chef’s Table: Pastry op Netflix, of van de sublieme compost cookies (van Milk Bar in New York, zeg maar het zoete zusje van Momofuku) die wij een tijdje geleden namaakten. Goed nieuws voor iedereen die fan is van haar creaties, want sinds de quarantaine organiseert Christina dagelijks een virtuele bakclub.

Op voorhand voorziet de chef je van een boodschappenlijstje, een playlist en een recept. Handig, want vervolgens is het alleen maar een kwestie van de video openen en samen met Christina aan het bakken gaan. Denk aan recepten als: blondies, chocolate chip cookies en gooey butter cake.

De video’s van #BakersClub zijn dagelijks te bekijken via IGTV op de Instagrampagina van Christina Tosi

2. Kooklessen van Massimo Bottura

De beroemde chef van restaurant Osteria Francescana*** in Modena geeft niet alleen kooklessen op Instagram, hij maakt daarnaast video’s de hij KitchenQuarantaine Q&A heeft genoemd, waarin hij prangende kookvragen van Instagrammers beantwoordt.

“Dit is geen master class, dit is quarantaine met de familie”, zegt de chef. “We willen gewoon laten zien aan de wereld dat je fun kan beleven met slechts een paar ingrediënten”.

Learn from the master en check zijn Instagram.

3. Kooktips en recepten van David Chang

Topchef David Chang is bekend van zijn zeer succesvolle serie Momofuku-restaurants (waarmee hij gerechten als ramen en steamed buns wereldwijd immens populair maakte) maar ook van Netflixseries als Ugly Delicious en  Breakfast, Lunch & Dinner. Kortom: als je weet dat ook hij (bijna) dagelijks kookvideo’s deelt, dan weet je dat je dit je nieuwe verslaving wordt. David leert je onder meer hoe je homemade kimchi maakt, uiteraard met zijn kenmerkende portie humor.

De video’s zijn te bekijken op de Instagrampagina van David Chang

4. Kookvideo’s van London Borough Market

Op de Instagrampagina van de Londense Borough Market worden dagelijks gratis kookdemo’s gedeeld door chefs en standhouders van de markt. Zo deelt Martha de Lacey haar geheim voor de beste pizza @ home en krijg je van food historicus Angela Clutton tips voor de beste voorraadkast-essentials.

Ook tof: via Facebook kun je lid worden van de Borough Market Community en toegang aanvragen tot hun digitale kookboek-club (via Zoom).

De video’s zijn te bekijken via de Instagrampagina van Borough Market

5. Home Cooking met Samin Nosrat

De geweldige Samin Nosrat (van kookboek Zout Vet Zuur Hitte en natuurlijk de Netflixserie Salt Fat Acid Heat) heeft een crisispodcast gelanceerd voor alle thuischefs in quarantaine. Home Cooking – zo heet de podcast – staat je bij in het quarantainekoken: niet alleen krijg je gratis gezelschap, je krijgt ook tips om te koken uit de voorraadkast en bakken culinaire inspiratie. Luisteraars kunnen vragen of persoonlijke verhalen inzenden via [email protected]. Tof!

Home Cooking van Samin Nosrat is te beluisteren via Spotify

6. Pasta maken met de Spaghetteria

Ook in eigen land zijn er toffe initiatieven. Zo deelt Chef GianLuca van Spaghetteria (je weet wel, dat supertoffe pastarestaurant in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam) kookvideo’s op YouTube. De video’s leren je hoe je als een ware pastameester Spaghetti al nero di seppia, Penne all’arrabbiata en andere Italiaanse goddelijkheden kunt maken.

De kookvideo’s van de Spaghetteria zijn te bekijken via hun Youtubekanaal

7. Online proeverij met Helena Smit

Rotterdammer en culinair reiziger Helena Smit (van Eating Habits) moest noodgedwongen haar culinaire reizen doorheen Nederland en Indonesië staken. Als alternatief bedacht ze een foodbox die je samen met anderen kan openmaken en ontdekken, steeds binnen een bepaald landenthema. De eerste proeverij staat gepland voor juni: dat belooft een box vol ambachtelijke kazen van Nederlandse bodem te worden.

Meer informatie over de online (kaas)proeverij op de website van Eating Habits

Meer crisiskoken?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.