Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 19 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

De handigste trucs voor snel schillen en pellen

Knoflook waar je uren aan staat te pellen, je keuken vol paprikazaadjes of een eierschaal die tot je grote frustratie in duizend stukjes lijkt te barsten: sounds familiar much? Dringend tijd dat je wat trucs leert voor snel schillen en pellen. Want kitchen hacks maken het leven beter. Véél beter!

Want waarom zou je zoveel tijd verliezen aan schillen en pellen, als het ook makkelijk en efficiënt kan?

Handige trucs voor snel schillen en pellen

1. Gember

Gember zou je met een dunschiller kunnen schillen, maar als je een klein stukje vol ribbeltjes en kantjes hebt, werkt dat toch niet heel handig. In dat geval kan je ook de achterkant van een theelepeltje gebruiken. Als je die over de gember schraapt, komt de schil er heel makkelijk af. Easy!

2. Knoflook

Het internet staat vol met kitchen hacks om knoflook te pellen op een makkelijke en snelle manier. De blog Food52 testte de verschillende manieren en kwam tot de conclusie dat er één manier was die het snelst werkt.

De trick om een bol knoflook te pellen is gelukkig heel simpel. Alles wat je nodig hebt, is twee kleine of middelgrote schalen.

Smash met de onderkant van één van de schalen de bol knoflook, zodat de tenen los van elkaar komen. Doe de uit elkaar gevallen bol in de kom en zet de andere kom er ondersteboven op.

Nu begint het leukste stuk: schud de constructie van kommen hard op en neer, zodat de knoflook in de schalen tekeer gaat en (hopelijk) los komt van elkaar en van het vliesje. Na ongeveer 20 seconden schudden moet de knoflook zo goed als gepeld zijn.

Je ziet het ook in deze video:

3. Ui

Snijd de twee uiteinden van de ui weg. Maak nu met een mesje een inkeping in de schil, van boven naar beneden. Op die manier kan je de schil los makkelijk loshalen.

4. De zaadjes uit rauwe paprika halen

Het verwijderen van de zaadjes van een paprika kan nog wel eens een lastig klusje zijn. Toch hoeft dat helemaal niet het geval te zijn. Zet de paprika rechtop (met het groene stuk naar boven) en snijd er met een scherp mes voorzichtig een ‘hoedje’ af.

Je kan nu het groene stuk uit het hoedje drukken, zodat je een ring overhoudt met enkel het paprikavlees. Uit het onderste deel kan je nu heel makkelijk de witte vliezen halen en ondersteboven houden om de zaadjes eruit te kloppen.

5. Gegrilde paprika ontvellen

Heb je je paprika’s in de oven gegrild en wil je de schil eraf halen? Zorg dan ten eerste dat de gegrilde paprika’s zwart beginnen te blakeren op het moment dat je ze uit de oven haalt. Vervolgens sluit je de paprika’s meteen luchtdicht af.

Dit kan in een kom met een vel vershoudfolie eroverheen of in bijvoorbeeld een druk-en-sluit zak.

Laat de paprika’s vervolgens ongeveer een kwartiertje liggen en na afloop haal je zonder enige moeite het velletje ervan af. Handig!

6. Pompoen

Het lastige aan het schillen van een pompoen is ongetwijfeld het harde vruchtvlees en de stugge schil. Gelukkig bestaat daar een simpele truc voor.

Halveer je pompoen. Spoel de schil van de pompoenhelften schoon met koud water en leg een halve pompoen met de vlakke kant naar beneden op een bord. Prik of snijd een paar gaatjes op willekeurige plaatsen in de bovenkant van de pompoen. Leg de pompoen nu 2 minuten op het maximum aantal watt in de magnetron. Laat even afkoelen et voilà: je pompoen is direct een stuk zachter om aan te snijden.

Bij een flespompoen kun je je pompoen schillen met een dunschiller. Heb je een gewone pompoen, met ribbels? Snijd dan in de groeven van de ribbels met een keukenmes en schil de aparte schijven vervolgens met een dunschiller.

7. Gekookte eitjes

Gekookte eitjes pellen kan soms behoorlijk wat frustratie opwekken wanneer de eierschaal er maar niet vanaf wil. Een truc is hier om het hoedje van het eitje te snijden en vervolgens met een eetlepel onder het vliesje tussen het ei en de schaal te bewegen. Op die manier komt de schil er veel makkelijker af.

You’re welcome!

Meer kooktips?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.