Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 30 jan 2017
Leestijd: 1 minuut

Papaja pok pok: een pittige Thaise papaja-salade

Als je weleens Thais eet, ken je ‘m ongetwijfeld: papaja pok pok, ook wel bekend als som tam en pok pok. De basis voor deze frisse, pittige salade is onrijpe – groene – papaja.

Thaise favoriet

Fris, zoet, zuur, pittig, bitter en ultiem knapperig: deze salade is een grote favoriet in Thaise (afhaal-)restaurants. Het wordt vaak als bijgerecht gegeten bij (kleef)rijst, laab en die goddelijke Thaise biefstuksalade. Maar waar komt het vandaan en wat gaat er allemaal in?

Papaja pok pok zoals het ook vaak op de menukaart staat, stamt uit het noordoosten van Thailand. De naam is een verwijzing naar de pok pok: de vijzel die gebruikt wordt om het gerecht te maken.

papaja pok pok

In de vijzel

Wat gaat er allemaal in die vijzel? Groene papaja dus, knoflook en pinda’s. Verder gaan er in deze salade ook tomaat, kousenband, Thaise chilipepers, limoensap, tamarinde, vissaus, palmsuiker en vaak ook gedroogde garnalen. Maar er wordt ook weleens gepekelde rauwe krab aan toegevoegd.

De vijzel is niet bedoeld om de ingrediënten tot moes te vijzelen: je gebruikt ‘m om de groenten licht te kneuzen.

papaja pok pok

Hoe maak je zelf papaja pok pok?

Chef Andy Ricker vertelt je hoe makkelijk het is. Het is een kwestie van de papaja julienne snijden (dat kan met een mandoline, een grove rasp of met getrainde knife skills), de gedroogde garnaaltjes weken en wat ingrediënten kneuzen in de vijzel.

Gedroogde garnalen koop je bij de Aziatische supermarkt. En kun je geen groene papaja vinden, gebruik dan bijvoorbeeld komkommer (zonder zaadjes), koolrabi of wortel.

Ook lekker: in de video hieronder maakt Gordon Ramsay een versie met verse Thaise basilicum en koriander.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.