Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 2 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

Culy ontdekt… afhalen bij Pendergast (waarschijnlijk de beste bbq van je leven!)

In Nederland kennen we vooral de satéetjes en hamburgers van de barbecue, maar in Amerika – en met name het zuiden van Amerika – is barbecuen topsport. Bij restaurant Pendergast brengen ze de barbecuestijl uit Kansas City naar Amsterdam. Hier dus langzaam gerookt vlees van de barbecue, zoals brisket, pork cheeks en ribs, geserveerd met beans, greens en mac & cheese. En dat zijn misschien wel de beste barbecuegerechten die je ooit zult eten.

Kansas City-style barbecue

Bij Pendergast serveren ze een kleine selectie mooie stukken vlees (bijvoorbeeld brisket van Black Angus en belly ribs van Nederlands wroetvarken), langzaam gerookt boven Nederlands fruithout. Zoals ze dat in Kansas doen dus, maar dan in een Amsterdams buurtrestaurant.

Bakken, roken, inleggen: ze doen het allemaal zelf. Ze zijn open van woensdag t/m zondag. En ook in deze gekke tijd kun je gelukkig nog bij ze terecht: even bellen en je kunt je order ophalen, nog op de dag zelf. Woon je in de buurt, dan kun je je order ook laten thuisbezorgen met Uber Eats.

Afhalen bij Pendergast
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Afhalen bij Pendergast

Wij komen van verder weg en bellen dus even met het restaurant om een order door te geven. Drie kwartier later kunnen we het komen ophalen.

Dit is wat we bestelden:

  • Buttermilk fried olives (dit klinkt té interessant om te laten staan)
  • Crispy brisket burnt ends
  • The Spread: een mix van gerechten om te delen, waarbij je kiest voor drie hoofdgerechten en drie bijgerechten. Wij gaan voor: beef brisket, pork ribs, pork cheeks en als bijgerechten de meaty bbq beans, de greens en de black eyed peas.

“Wil je daar nog een lekker stuk taart bij?”, wordt ons door de telefoon gevraagd als we onze order doorgeven. We vermoeden dat we aan bovenstaande wel even genoeg hebben. Hoewel er weinig voor nodig is om te zwichten voor een stuk chocolate Bourbon pecan pie.

Burnt ends en buttermilk fried olives van Pendergast
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Volmaakt gelukkig

We starten met wat op de menukaart van Pendergast is aangeduid als starters / cocktail snacks en zijn meteen volmaakt gelukkig. Dit zijn precies van die happen waar je altijd wel zin in hebt en daarbij zijn ze ook nog eens belachelijk goed uitgevoerd.

De crispy brisket burnt ends zijn een heel ‘ding’ in de barbecue-cultuur. Burnt ends zijn namelijk de knapperige, donker geroosterde afsnijdsels van brisket, die dikwijls worden gemarineerd in barbecuesaus en voor zo’n vier uur terug in de barbecue worden geplaatst. Een ware delicatesse dus, in de barbecue-wereld.

Bij Pendergast krijgen ze dan ook nog eens een knapperig jasje, wat ze al helemaal onweerstaanbaar maakt. Als een bizar goede kipnugget. Maar dan dus van brisket.

De buttermilk-fried olives vinden we een superleuke vondst en ontzettend lekker.

Afhalen bij Pendergast
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

The spread

En dan moet het ware barbecue-festijn nog beginnen… We stropen onze mouwen op en storten ons op The Spread (€ 69,- ). Misschien goed om vooraf te vertellen dat we aan The Spread met z’n tweeën twee dagen lang een feestmaal hadden. Zo gul zijn de porties van Pendergast.

De brisket van Pendergast – wat als het huzarenstukje in barbecueland wordt gezien) is zó mooi zacht en zó smaakvol, daar heb je echt geen barbecuesaus bij nodig. Hoewel de variant die Pendergast rijkelijk bij onze maaltijd levert ontzettend smakelijk is (lekker zuur, kruidig, spicy en zoet – maar niet té zoet).

De vetlaag op het vlees – die zorgt voor smaak – eet ook helemaal niet als een vetlaag (soms kan zo’n laagje vet een beetje een gummybeertjes-achtige textuur hebben). Verrukkelijk.

Brisket en bbq beans van Pendergast
De brisket en bbq beans van Pendergast / Bron: Justin de Nooijer voor Culy
Varkenswang van de bbq en greens van Pendergast
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

De varkenswang is mals, met een dikke, spicy ‘bark’ (zo’n dikke, donkere umami-achtige korst). En de spareribs vallen van het bot. Daarbij heeft alles zo’n heerlijke rooksmaak, die je alleen krijgt met écht goede barbecue, low & slow. Dit zijn wellicht de beste barbecuegerechten die je ooit van je leven zult eten, in ieder geval in Nederland.

Naast de barbecuesaus wordt er trouwens ook nog een lekker frisse, zachte buttermilksaus bij de gerechten geleverd en een bakje met ‘pickles’ die lekker droppig smaken, doordat er venkel en steranijs in zit.

Beans, greens en bbq beans van Pendergast
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Barbecue bijgerechten

Hebben we ook nog de afdeling bijgerechten. Daarvoor krijgen we drie flinke hoge bakjes (zoals zo’n ‘pint’ waar ijs vaak in zit), tot de rand toe gevuld met groenten en peulvruchten. De Meaty Barbecued Beans bestaan uit biologische bonen (bruine bonen, kidneybonen en kikkererwten) met gerookt vlees in een pittige saus met een zuurtje. Wat een smaken! Rokerig, vlezig, super.

De greens (ofwel bladgroenten) die in Amerika zo onmisbaar zijn bij een good old Texas-style barbecue bestaan uit grote bladeren boerenkool met geroosterde knoflook en chili. De groenten zijn nog lekker knapperig. En de black eyed peas zijn een southern classic die je onmisbaar zijn bij een echte Kansas City-style barbecue. Van deze portie hebben we trouwens wel dríé dagen kunnen eten…

Zelf afhalen bij Pendergast?

Je vindt het restaurant aan de Groen van Prinsterestraat 14 in Amsterdam-West. Check het menu online en bestel telefonisch (afhalen) of via Uber Eats (thuisbezorgd).

Meer plekken in Amsterdam waar je nu kunt afhalen:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.