Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 8 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Trend: blended producten (half vlees, half groente) voor flexitariërs

Er ligt weer iets nieuws in de schappen van de supermarkt: blended producten. Daaronder verstaan we: vlees met groente. Oftewel: half vlees, half groente. Het Nederlandse bedrijf GRO ontwikkelde een burger en een worst die voor de helft uit oesterzwammen bestaan.

Wat zijn blended producten?

Blended producten zijn dus een mix van vlees en vega. Hybride vlees, zo je wil. Zie het als het tussenstation voor de flexitariër.

Nu zou je natuurlijk heel cynisch kunnen opmerken: eet dan gewoon geen vlees. Toch blijkt in de praktijk dat er nog altijd heel wat mensen zijn die het moeilijk vinden om dat stukkie vlees helemaal (of deels) uit hun dieet te schrappen. En als je dan je vleesinname kunt minderen door voor een product te kiezen dat voor de helft uit groente bestaat, doe je daar niet alleen jezelf een plezier mee, maar verminder je ook de belasting op het milieu.

> Liever helemaal geen vlees? Dit zijn de favoriete vleesvervangers van de Culy-redactie

GRO Blended producten
Bron:

Oesterzwammen op koffiedik

Het Nederlandse bedrijf GRO ontwikkelde een blended burger en een worst, die allebei voor de helft uit oesterzwammen bestaan. Met hun blended producten hopen ze mensen aan te spreken die nog niet vega eten (volgens het bedrijf is dat 90% van de mensen in Nederland), die daardoor direct 50% minder vlees eten. Ze hopen hiermee ook jongeren aan te spreken.

GRO teelt al veel langer oesterzwammen: dat idee ontstond in 2009 in Zimbabwe, waar ze een kindertehuis bouwden. Door voedselschaarste bedachten ze een manier om paddenstoelen te kweken op restafval van koffieplantages.

In 2011 brachten ze dit idee mee naar Nederland. Alle oesterzwammen van GRO worden dus geteeld op koffiedik, wat het een circulair geproduceerd product maakt. Daarbij hebben oesterzwammen van nature een vlezige textuur en smaak, wat heel goed samengaat met vlees. Tel uit je winst dus.

Rucolastamppot met de worst van GRO
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Smakelijk

Wij verwachten dat blended burgers, worsten en andere producten een dikke trend gaan worden. We zien er in ieder geval de voordelen van in: ze zijn stukken smakelijker dan die samengeperste burgers die je doorgaans in de supermarkt vindt. Daarbij zijn ze uitermate sappig en we hebben nog een voordeel ontdekt: ze worden niet snel droog tijdens het bakken. Dus ook met de smaak en textuur zit het wel snor.

Dit zou kortom weleens dé trend kunnen worden die meer carnivoren zal bekeren tot flexitariër. Maar dat is koffiedik kijken.

Flexitariër? We got you:

GRO Blended burger
Bron: GRO