Melvin Sturm
Melvin Sturm Recepten 24 mei 2025
Leestijd: 2 minuten

Smaakbommetjes: sappige yakitorispiesjes van kipgehakt met mirin en miso (tsukune)

Wie is er niet dol op yakitorispiesjes? Wij kunnen er geen genoeg van krijgen en vonden dit waanzinnige recept voor tsukune (Japanse balletjes van kipgehakt, meestal op een stokje) van de Amerikaanse chef Nick Curtola. We waren gelijk verkocht en gaven het recept wat kleine Culy-aanpassingen zodat jij het gemakkelijk thuis maakt!

Bij restaurant ‘The Four Horsemen’ in Brooklyn maakt chef Nick Curtola deze lekkere variant van tsukune. Deze sappige, langwerpige kipgehaktballetjes op een spiesje zitten vol smaak dankzij sake, gember en allerlei andere Japanse smaakmakers.

Als je het ons vraagt, zijn deze yakitori perfect als snack of als bijgerecht op een tafel vol met andere kleine gerechten.

Chef Curtola maakt de spiesjes in het originele recept op een grill, maar wij bereiden ze gewoon in de pan. Een stuk minder werk en net zo lekker.

Dol op kip? Maak eens Japanse yakitori!

De chef geeft voor dit recept nog wel een belangrijke tip mee. Hij raadt aan om het mengsel voor de yakitori koel te houden.

Het gehakt is wat nat, dus het even laten opstijven in de koelkast helpt om het mooi bij elkaar te houden. Maak ze gerust de avond van tevoren klaar zodat alle smaken zijn ingetrokken en het mengsel goed koud is.

tsukune / yakitori spiesjes
Melvin Sturm voor Culy

Recept: sappige tsukune (yakitorispiesjes)

  1. Meng alle ingrediënten voor de yakitorispiesjes in een grote kom tot een homogeen geheel.
  2. Dek het af met plasticfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
  3. Maak je handen nat (dan plakt het gehakt minder) en verdeel het mengsel in 12 gelijke porties. Vorm er langwerpige balletjes van en rijg ze aan de spiesjes.
  4. Bak de yakitorispiesjes in een koekenpan op laag vuur tot ze goudbruin en gaar zijn.
  5. Smeer ze vervolgens in met een dun laagje okonomiyakisaus en bak ze vervolgens nog 1 minuut rondom aan zodat de saus lekker sticky wordt.
  6. Dip de spiesjes in de sesamzaadjes en leg op iedere wat bosui.
  7. Meng de mayonaise met het limoensap en serveer naast de yakitorispiesjes – oftewel tsukune. Geniet!
tsukune / yakitori spiesjes
Melvin Sturm voor Culy

Meer Japanse recepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.