Redactie
Redactie Inspiratie 16 aug 2016
Leestijd: 1 minuut

Dol op kip? Maak eens Japanse yakitori!

We hebben allemaal weleens gedachteloos een paar yakitori’s naar binnen geschoven, zonder er bij stil te staan dat dit Japanse gerecht veel meer is dan alleen kip op een stokje. 

Voor yakitori gebruik je traditioneel zogenaamde kushi, wat Japans is voor de spiesjes gemaakt van staal of bamboe. Het grillen gebeurt boven houtskool, omdat dit veel hitte geeft waardoor de kip krokant aan de buitenkant wordt, maar mals aan de binnenkant blijft.

Opvallend is dat de kip tijdens het grillen op smaak wordt gebracht met de smaakmakers, in plaats van dat de stukjes van tevoren worden gemarineerd. Hierdoor wordt de saus niet te overheersend en blijf je de kip zelf ook goed proeven.

Er zijn twee soorten te onderscheiden: hartige en zoet-hartige yakitori. De eerste wordt meestal met slechts een beetje zout op smaak gebracht, terwijl bij de tweede ook gebruik wordt gemaakt van tare, een soort teriyaki.

Om de yakitori zo sappig mogelijk te houden, gebruikt men vaak kippendijen. Dit vlees heeft ‘gewerkt’, waardoor het meer spier en dus smaak bevat, maar tegelijkertijd ook vet wat voorkomt dat het uitdroogt. Kipfilets kan uiteraard ook, maar vinden wij persoonlijk minder lekker. Zelf maken? Kijk dan hier voor een smakelijk recept.

Kushiyaki

Op de spiesjes wordt natuurlijk niet alleen maar kip geregen, ook tal van andere vlees- en vissoorten passeren de revu. In dat geval heten de stokjes kushiyaki, wat slaat op de naam van de spiesjes.

Denk bijvoorbeeld aan spare ribs, tofu, rundvlees, bosui, groene asperges en nog veel meer!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.