De ultieme tapas-klassieker: Gildas (verrukkelijke tapas op een prikker)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2FGildas-.jpg)
Het is dat typische tapas-hapje dat je in één oogopslag herkent: een prikker met een olijf, een ansjovis en een chilipeper. Gildas (hét originele pintxohapje uit het Baskenland) is simpel, ziltig, pikant en perfect als starter voor een lekker diner.
Maar vergis je niet in die eenvoud: de kwaliteit van de ingrediënten maakt het verschil tussen een middelmatige snack en een briljante bite.
Wat Gildas zo aantrekkelijk maakt? Je zet deze tapas-hapjes in vijf minuten op tafel, zonder te koken of bakken. Het is zo’n snack die je zo op tafel kunt zetten met spullen die je altijd in huis hebt (wij wel in ieder geval).
31x tapasrecepten waarmee je je altijd in de Spaanse zon waant
Die eenvoud is overigens de kracht, maar ook de valkuil. Want met drie ingrediënten moet alles kloppen: de olijf moet vlezig en rijk zijn, de ansjovis zacht en vol van smaak en de peper lekker fel zonder dat je mond in brand staat.
De tapa is door de jaren heen uitgegroeid tot een van de populairste tapas van Spanje en ver daarbuiten. Niet meer dan terecht als je het ons vraagt!
Recept: Spaanse Gildas (makkelijke tapashapjes)
- Laat de ansjovis uitlekken, maar ontdoe ze niet helemaal van de olijfolie.
- Snijd de pepers eventueel doormidden als ze erg lang zijn.
- Rijg aan elke prikker een olijf, een opgevouwen ansjovis en een chilipeper en sluit af met nog een olijf. (De volgorde mag je zelf bepalen, maar zorg dat alle smaken elkaar raken.)
- Serveer ze op kamertemperatuur en niet rechtstreeks uit de koelkast voor de beste smaak.
Olijven-overzicht: welke soorten zijn er en welke gebruik je waarvoor?
Meer tapas-recepten:
- Waarom deze pan con tomate met een twist een goed idee is (zie zelf maar!)
- Culy Basics: tortilla de patatas (Spaanse tortilla met aardappel en ui)
- Pintxos de jamón y all-i-oli (broodjes met ham en aioli-crème)