Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 26 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Trend: het Koreaanse Dalgonakoekje uit de Netflix-hit Squid Game

Squid Game is een enorme hit op Netflix. In deze immens populaire Koreaanse serie speelt een groep mensen een reeks kinderspelletjes waarmee ze heel wat geld kunnen winnen. Niet onbelangrijk: wie verliest, wordt op brutale wijze afgemaakt. Een van die spelletjes draait om een traditioneel koekje dat in de Koreaanse straten als snack wordt verkocht: Dalgona candy (of Ppoppgi). En Culy zou Culy niet zijn als we daar ‘t fijne niet van wilden weten…

Breekbaar!

Dalgona candy is een superbreekbaar koekje met daarin een vormpje zoals een hartje, paraplu of sterretje. De uitdaging van het spel bestaat erin om met een naald rond het vormpje te prikken zodat het vormpje niet breekt.

Makkelijk is dat niet: één keer fout prikken en het koekje breekt vanzelf – tot grote frustratie van de deelnemers in Squid Game natuurlijk.

Trend: Chinese crispy chili-olie (is dit de nieuwe Sriracha?)

Nostalgische jeugdsnack

In Korea ontketenden de scènes rond Dalgona candy in Squid Game een golf van nostalgie naar het populaire jeugdkoekje. Voor veel Koreanen heeft het immers een speciale betekenis. De Dalgona-snoepjes vulden namelijk een zoete leegte in het naoorlogse Zuid-Korea voor kinderen die gewend waren geraakt aan de gratis chocolaatjes die ze kregen van Amerikaanse soldaten, vertelt universitair docent Koreaanse geschiedenis Albert Park aan The New York Times.

Dalgona candy was goedkoop en toegankelijk en daarmee een prima vervanger voor de opeens niet meer toegankelijke chocolaatjes. In de jaren ’60 was het snoepje dan ook alom vertegenwoordigd in basisscholen en speelgoedwinkels, al verdwenen de meeste van deze verkopers rond 2000 – mede door de opkomst van online shoppen.

Door Squid Game zijn de snoepjes weer aan een serieuze revival toe, en niet alleen bij de Koreanen. Dat zit ‘m natuurlijk ook in de smaak, die zoet, karamelachtig en geroosterd smaakt.

Hoe maak je Dalgona candy zelf?

Dalgona candy bestaat slechts uit twee ingrediënten: suiker en baksoda. Toch is het maken ervan moeilijker dan je zou denken: eerst dien je de suiker te smelten in een koekenpan. Roeren is hier de boodschap: zo vermijd je dat er klontjes ontstaan en voorkom je dat de karamel begint te verbranden. Zodra je een mooie, karamelachtige massa hebt, haal je de pan van het vuur en roer je er de baking soda doorheen.

Dit vloeibare mengsel kun je nu in rondjes uitstorten en platdrukken op een met bakpapier beklede bakplaat. Haast je om er vervolgens met een vormpje of stempel een figuurtje in te maken, nog voor het mengsel uithardt. Koekjes afgekoeld? Voorzichtig optillen (nogmaals: breekbaar!!!) en prikken maar…

Liever een stap-voor-stap recept? Dat vind je hier.

Trend: Dalgona koffie is de nieuwste koffie hype

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.