Amerikaanse sundae met gochujang-karamelsaus en sesamkoekjes
Ook al zo’n retro toetje waar we gek op zijn, is het Amerikaanse sundae ijsje. We maken een versie met een snelle gochujang-karamelsaus (verslavend lekker!) en krokante sesamkoekjes voor een leuke Koreaanse twist.
IJsjes zijn hipper dan hip
Het jaar 2025 wordt ongetwijfeld het jaar van de ijsjes. In alle hippe cafés zien we de lekkerste soft serves (softijs), schepijs en andere toetjes met ijs op de menukaart verschijnen.
De sundae hebben we daar nog niet veel tussen zien staan, maar we nemen maar al te graag het voortouw in deze trend. Dat doen we hier met een oldskool Amerikaans sundae-ijsje met karamelsaus waar we Koreaanse gochujang aan toevoegen.
Een sundae bestaat doorgaans uit schepijs of softijs, een saus naar keuze en toppings. Supermakkelijk dus. De basis houden we hier neutraal met vanille-ijs (kijk hier voor het lekkerste ijs uit de supermarkt). Zo kunnen we all-out gaan met de toppings.
De combinatie die je niet aan zag komen: ijs&wijnbars zijn in opkomst
Hoe we op het idee zijn gekomen van een gochujang-karamelsaus voor dit sundae-ijsje? Door de bekende gochujangkoekjes van New York Times Cooking.
Die koekjes worden door lezers bestempeld tot de lekkerste koekjes ooit en hoewel we ze nog niet hebben geprobeerd, geloven we het helemaal. Swicy (sweet & spicy) zien we immers steeds vaker terug. En dat pittige ingrediënten lekker zijn met ijs wisten we al, kijk maar eens naar deze Momofuku crispy hot honey die we maar al te graag eten met een bolletje ijs.
Opgeklopte lucht of niet: zo herken je goed schepijs bij de ijssalon
We maken de sundae af met sesame brittle. Dat is een sjieke naam voor nougatine of praliné, die we hier handig vervangen door die goudbruine, knisperige en karamelachtige sesamkoekjes van sesamzaadjes en suiker uit de toko (lifehack!). Een fluitje van een cent dus.
Sundae-ijsje maken met gochujang-karamelsaus
- Smelt de suiker in een sauspannetje op medium vuur. Wals om de paar minuten met de pan, zodat de suiker gelijkmatig smelt. Maar roer niet en houd de pan goed in de gaten.
- Voeg boter toe aan de gesmolten suiker zodra deze een goudbruine kleur heeft. Roer met een garde en haal van het vuur.
- Doe vervolgens de room erbij en meng goed. Voeg als laatst de gochujang toe en roer tot alles goed is gemengd. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Breek de helft van de sesamkoekjes tot een grof kruim.
- Verdeel het vanille-ijs over ijscoupes of schaaltjes en strooi het kruim van de sesamkoekjes eroverheen.
- Voeg aan iedere sundae een flinke toef slagroom toe. Maak af met de gochujang-karamelsaus, twee hele sesamkoekjes per coupe en een maraschinokers.
Zo maak je maraschinokersen (die zoete retro exemplaren) helemaal zelf
Nog meer retro-toetjes:
- Helemaal oldskool: milkshake maken
- Zoals oma ‘m vroeger maakte: Hollandse advocaat
- Zachte rijstpudding met vanille en gehakte amandelen, overgoten met kersensaus: Deense risalamande