Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 4 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je maraschinokersen (die zoete retro exemplaren) helemaal zelf

Of ‘ie nou op een cocktail of een dessert zit: we worden altijd plotseling zeer gretig bij het zien van maraschinokersen. We willen ‘m hebben, nu, meteen. Goed nieuws dus: we zijn erachter hoe je deze verslavend lekkere snoepige kersen zelf kunt maken. Aan de slag!

Gaat lastig worden om niet de hele voorraad in een keer te verorberen.

Zo maak je maraschinokersen helemaal zelf

Hoe heerlijk is ‘t om altijd een pot van die sfeerverhogende kersen achter de hand te hebben? Maak je sowieso indruk mee op je bezoek, maar stiekem is het minstens zo lekker om tussendoor even in die pot te graaien.

De wereld van marachino likeur en maraschinokersen ontrafeld

Makkelijk kersenijs maken zonder ijsmachine
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

De maraschinokers

Wat maakt deze superzoete kers nou zo ontzettend onweerstaanbaar? Allereerst wat achtergrondinfo: de kers stamt uit de Kroatische stad Zadar, waar maraschinolikeur wordt gemaakt. Oorspronkelijk is deze kers dus gekonfijt in deze likeur, inmiddels ondergaat ‘ie een chemisch proces, wat uiteraard een stuk goedkoper is. De kers verrijkt al decennialang menig – inmiddels – oldschool cocktail, slagroomtoetje, taart en ijs.

Amarenakers

Verwar de maraschinokersen trouwens niet met de amarenakers: deze typisch Italiaanse kers is een zure variant, ingelegd in suikersiroop. Ook erg lekker trouwens, in zowel ijs – er bestaat niet zoiets als te veel yoghurt-amarenakers ijs – of in hartige gerechten. Je leest hier alles over de amarenakers.

kers pexels
Bron: Pexels

Recepten

Waar de supermarkt-maraschinokers wordt gebleekt om vervolgens een onnatuurlijke kleur te krijgen, zijn deze zelfgemaakte maraschinokersen hartstikke zichzelf. En het wordt nog mooier: de enige ingrediënten zijn bevroren kersen, suiker, citroensap, amandel en vanille-extract. Het exacte recept voor de zelfgemaakte maraschinokersen vind je bij onze culinaire collega’s van Epicurious.

Vervang het garnituur van deze recepten eens met je zelfgemaakte kersen:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.