Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 13 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Deze restaurants serveren softijs in spannende smaken

Softijs. Daarbij denken we toch vooral aan dat kleffe hoopje bodylotion op een naar piepschuim smakend hoorntje van vroeger. Vrees niet: steeds meer restaurants zetten softijs (of soft serve, op z’n Engels) op de kaart. In spannende smaken als witte truffel en olijfolie.

Softijs in spannende smaken

Restaurant Rosie’s Amsterdam in onze hoofdstad bijvoorbeeld, verraste ons met het nieuws dat zij een heuse softijsmachine in huis hebben. Da’s niet wat je verwacht: een avond vol mooie, simpele gerechten als bloedworst met appel en verse artisjok met mosterdvinaigrette afsluiten met een bakje softijs als dessert.

Toch doen ze dat hier: huisgemaakt softijs in spannende smaken aanbieden, met verschillende toppings. En o, wat krijgen we daar trek van. Want hun softijs is er in toffe grote-mensen-smaken als olijfolie, White Russian (naar de gelijknamige cocktail, met dulce de leche, amandelen en mini-madeleines) en salted caramel.

softijs in spannende smaken
Bron: Rosie's Amsterdam

Softijs van een sterrenchef

En Rosie’s is niet de enige. Restaurant Lilia in Brooklyn bijvoorbeeld, de zaak van sterrenchef Missy Robbins, biedt je een lekker softijsje aan met witte truffel, olijfolie, honing en zeezout. De witte truffel wordt ter plekke vers over je ijsje geschaafd. The Italian Job Delux noemen ze hun creatie. Zo geven ze een Italiaanse draai aan het ijsje.

En dan hebben we nog ijssalon Morgenstern’s die Michelin-chef Paul Liebrandt vroeg om een paar smaken softijs voor ze te bedenken. Hij kwam op de proppen met rum & cola-softijs met geraspte limoenschil en softijs van aardperen met aardbei, hibiscus en hazelnoten.

New York, New York

In New York struikel je sowieso over soft serve, dus dikke kans dat de trend daar vandaan is komen waaien. Dominique Ansel (die van de cronut) brengt één keer in de zoveel tijd weer een verrassende smaak uit. Inmiddels hebben de revue gepasseerd: burrata-softijs met balsamico-karamel, basilicum en aardbei, de gegrilde maiskolf met softijs en cold brew-softijs.

En ben je toch op softijs-jacht door New York, dan mag je ook Milk Bar niet missen. Deze dessert bars horen bij het Momofuku-imperium van chef David Chang. Ze bedachten ooit cereal milk – melk die smaakt naar dat laatste zoete restje als je een kom ontbijtgranen met melk hebt gegeten. En juist met die cereal milk maken ze dan weer softijs.

Milk Bar softijs
Bron: Milk Bar

Van knettersuiker tot cherry Bourbon

En ook bij The Fat Pie in Amsterdam kun je je helemaal wentelen in softijs in spannende smaken. De basis is vanille-ijs, maar je kunt je softijsje hier helemaal zelf customizen. Kies uit sauzen als cherry Bourbon, olijfolie en chocolade. En voeg daar dan weer toppings aan toe als knettersuiker, passievrucht meringue, zoute popcorn en cornflake crunch.

Vind je het allemaal wel best met dat softijs in spannende smaken en verlang je meer naar de smaak van vroeger? Dan kun je nog altijd langs bij Tante Nel in Rotterdam voor een ouderwets lekker softijsje met spikkels (discodip).

softijs in spannende smaken

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.