Fantastische koolsteaks met parmezaankorst uit de oven (amper werk!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2FKool_met_parmezaankorst_uit_de_oven_1.jpg)
Met dit makkelijke recept met witte kool laat je iedereen aan tafel denken dat je jaren ervaring in de keuken hebt, zo lekker is het. En makkelijk, dat is het ook. Parmezaan op de bakplaat, een plakje witte kool erop en de oven in! Een fantastisch bijgerecht voor ieder diner.
Het beste recept voor witte kool
Hoewel het een groente gerecht is, maken de Parmezaan en de olijfolie van deze koolsteaks toch een (lekkere) vette hap. Daarom voegen we een dipsaus met tahin, harissa en citroen toe, als frisse tegenhanger voor de kool. Er komt geen yoghurt of mayonaise aan te pas: met water maken mengen we het tot een gebonden saus.
Kool bakken in de oven
Wist je dat sommige koolsoorten bij het bakken en roosteren op je juiste manier een bijna vleesachtige textuur krijgen? Kijk maar naar deze vliegensvlugge rendang van spitskool.
Het is daarom belangrijk om de kool zo dun mogelijk te snijden, ongeveer 1 centimeter dik. Snijd je ‘m dikker, dan zal hij niet op tijd garen in de oven. En als je hem wel gaar wil hebben, zal de Parmezaankorst aanbranden. Verder is het een simpel recept, dat je zonder te veel nadenken op tafel zet.
Je kunt de koolsteaks ook heel laten en met dezelfde stappen bakken in de oven. Leuk als een vegetarisch hoofdgerecht samen met gebakken aardappels bijvoorbeeld.
Lekker spitskool-recept gezocht? Deze ideeën zijn om van te watertanden
Witte kool-steaks met parmezaankorst uit de oven
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Rasp de Parmezaanse kaas en verdeel in 8 hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bedruppel de Parmezaanse kaas met olijfolie en bestrooi met Italiaanse kruiden, peper en zout.
- Snijd de witte kool in twee plakken met een dikte van 1 centimeter. Gebruik hiervoor het dikste gedeelte van de kool. De overgebleven kool kun je invriezen of gebruikt het in dit spitskool-recept.
- Plaats de partjes kool bovenop de Parmezaanse kaas. Bestrooi de koolsteaks met extra olijfolie en Parmezaanse kaas en zet ze vervolgens 20 minuten in de oven.
- Haal de bakplaat uit de oven en draai de koolsteaks voorzichtig om. Doe de bakplaat terug in de oven en bak nog eens 10 minuten.
- Maak ondertussen de saus. Meng 1 eetlepel tahin met 1 eetlepel harissa en 1 eetlepel citroensap en een drup honing in een kom. Voeg 2 eetlepels water toe en breng op smaak met zout en peper. Roer goed en doe de saus in een leuk schaaltje.
- Leg de koolsteaks op een mooi bord en bestrooi met zeezoutvlokken en wat verse peterselie. Dien op met het schaaltje met saus erbij.
Nog meer bijgerechten met groente in de hoofdrol:
- Een groener-dan-groen groente-bijgerecht: gegrilde broccoli, peultjes en spinazie met chili-limoendressing
- De ideale manier om restjes groente op te maken: de Koreaanse pannenkoek yachaejeon
- Een smaakbom eersteklas: courgettesalade van gekarameliseerde courgettes