Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten Bijgewerkt: 6 jan 2025
Leestijd: 2 minuten

Salmorejo (de koude Spaanse tomatensoep die in 5 minuten klaar is)

De Spanjaarden hebben verstand van koude soepen. Gazpacho, ajo blanco, en ook salmorejo behoren tot hun – geniale – uitvindingen. Het is een koude tomatensoep gemaakt met verse tomaten en (oud) brood en is afkomstig uit het zuiden van Spanje. Dit wil je serveren op hete (zomer)dagen waarop je geen zin hebt om te koken.

Misschien doet deze koude tomatensoep je denken aan een andere Culy-favoriet, de Toscaanse pappa al pomodoro die ook wordt bereid met tomaten en oud brood. Die maak je met maar 5 ingrediƫnten. Het recept voor salmorejo heeft ook niet veel ingrediƫnten, minder dan 10 zelfs! Het originele recept is krachtig van zichzelf, maar wij voegen daar graag een Culy-twist aan toe.

Salmorejo serveer je vaak met ei. Wij zijn een andere kant op gegaan. Onze topping heeft een Italiaans tintje, we kiezen namelijk voor romige stracciatellakaas. Die kun je tegenwoordig in de supermarkt vinden. Superfijn is dat. Heb je geen stracciatella kunnen vinden? Haal dan burrata. De binnenkant van de burrata is namelijk stracciatella.

https://www.culy.nl/inspiratie/stracciatella-kaas-een-mix-tussen-mozzarella-en-burrata/

Salmorejo | koude tomatensoep
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy
Salmorejo | koude tomatensoep
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Zo maak je salmorejo

  1. Besprenkel oudĀ stokbrood of ciabatta met water en laat minimaal 10 minuten staan, om week te worden.
  2. Voeg de gesneden tomatenĀ toe aan de blender samen met de knoflook, rode wijnazijn, paprikapoeder, olie (pistacheolie of olijfolie) en het geweekte brood. Strooi ook peper en zout in de blender naar smaak en meng tot een gladde soep.
  3. Laat de soep vervolgens minimaal een uurtje staan in de koelkast om op temperatuur te komen, en zodat de smaken goed mengen met elkaar.
  4. Rooster ondertussen de pistachenoten in een droge pan en hak ze grof zodra ze zijn afgekoeld.
  5. Bak de Spaanse ham krokant in een andere pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  6. Verdeel de soep over de kommen en schep de stracciatella erbovenop. Maak af met de grof gehakte pistachenoten en bestrooi met grof zeezout.

Nog meer koude soepen:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy šŸŽ„

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.