Claire de Court
Claire de Court Kooktips 3 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Dit is dé truc om oud brood weer tot leven te wekken

We hebben het allemaal weleens meegemaakt. Brood iets te lang laten liggen (of buiten de vriezer), waardoor het hard, ijzig en oud wordt. Geen zorgen, dit is de ultieme tip om oud brood weer nieuw leven in te blazen!

Hoe handig is het als je jouw oude brood gewoon weer heerlijk knapperig kunt maken? Wij hebben de perfecte tips om oud brood weer tot leven te wekken.

En zo doe je het

Het ligt misschien voor de hand, maar de oven is je beste vriend. Er zijn verschillende manieren die je kunt toepassen, waarvan de makkelijkste is om het ingevroren brood simpelweg in een oven van 190 graden op te piepen.

Een andere manier, die goed werkt voor écht oud brood uit de vriezer, is om oud brood eerst nat te maken. Hou het (ontdooide) brood onder de lauwe kraan. Wring het hierna een beetje uit en doe het 15 minuten in de oven op ongeveer 90 graden.

Oud brood dat je buiten de vriezer hebt bewaard, kun je met een spray nat maken met water. Nu kun je het voor 10 minuten opwarmen in de oven op 190 graden.

Bron: Louise Lyshoj via Unsplash

Je brood vries-klaar maken

Je houdt je brood het beste vers door het buiten de vriezer te bewaren (en snel op te eten), maar wij snappen dat dat niet altijd praktisch is.

Snijd het brood in plakjes en vries deze plakjes per twee (of apart) in een zakje in. Worden ze toch oud en wil je ze oppiepen, dan kun je dat doen in een pan met boter, of op een ingevette bakplaat in de oven. Let op: de hierboven beschreven techniek met de lauwe kraan werkt met voorgesneden brood niet.

En als last resort…

Is je brood écht te oud om nog opgepiept te kunnen worden? Dan kun je er altijd nog croutons van maken. Scheur het brood in stukjes en besprenkel de stukjes met olijfolie. Bak ze goudbruin en hoppa, je hebt croutons!

Naast croutons, kun je ook wentelteefjes of broodpudding maken. Genoeg reden om oud brood niet gelijk weg te gooien dus.

Meer handige tips:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.