Redactie
Redactie Kooktips 5 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je zelf luchtig geklopte roomboter zoals in een restaurant

We zien het maar al te graag bij restaurants: luchtig geklopte (room)boter voor bij het brood, in plaats van ‘gewone’ roomboter. Zó veel lekkerder en je kunt er ook eindeloos mee variëren. En voordat we het vergeten: het smeert ook nog eens een stuk makkelijker dan koude boter!

Boter luchtig kloppen

Zoals altijd beginnen we bij het begin, namelijk de boter. Zorg dat je kwalitatief goede boter in huis haalt, het liefst ongezouten. Zo kun je het zelf nog op smaak brengen, en zeg nou zelf: Maldon flakes of fleur de sel smaakt een stúk beter dan de kunstmatige zoutsmaak uit de supermarkt.

Smelt de boter in de magnetron of in een pannetje. Zet een grote kom met ijswater klaar, met daarin een kleinere kom. Giet hierin de gesmolten boter en begin te kloppen met een garde of mixer. Ga door tot de boter net zo stevig is als stijf geslagen (slag)room. Bekijk deze video over luchtige boter om te zien hoe het moet.

Brood met verse room
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Opgeklopte kruidenboter

Hoewel alleen roomboter met een beetje zout al heerlijk is, zijn wij ook voorstander van het toevoegen van een extra smaakje.

Je kunt hierbij kiezen voor bijvoorbeeld verse of gedroogde basilicum, munt, salie, knoflook of oregano. Maar ook citroenrasp, chilipeper en gedroogde specerijen smaken heerlijk.

Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Zo at Culy bij Pure C boter gemengd met gedroogd zeewier. Een smaakbeleving om nooit te vergeten! Ook restaurant RIJKS serveert whipped butter (hier vastgelegd door Elizabeth on Food), net als Fico in Utrecht en De Zusters in Maarssen. En zo zijn er nog veel meer restaurants.

Luchtige ansjovisboter (heerlijk bij de kerstborrel)

Zo presenteer je je opgeklopte roomboter

Je kunt natuurlijk simpelweg een klodder op een bordje of bakje leggen, maar nog leuker vinden we het als je het net iets mooier presenteert. Je kunt hiervoor van alles gebruiken: van leistenen bordjes tot mooie stenen schaaltjes en van ijsknijpers tot spuitzakken.

Zeker als je meerdere smaakjes serveert, kan een keukenhulpje extra handig zijn. Wij zijn fan van de quenelleknijper (een soort ijsknijper die de vorm van quenelles maakt) en spuitzakken met een gekarteld mondje. Hiermee maak je gelijke porties die je op je mooiste schaaltje kunt serveren.

Maar je kunt het natuurlijk ook in een rolletje verpakken en in de koelkast laten opstijven. Zo lijkt het net gewone boter, maar dan een stukje specialer!

Trend: brood als volwaardige gang op de menukaart

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.