Redactie
Redactie Diner 28 jan 2014
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: pompoenlasagne met appeltjes, amandelen & Parmezaanse kaas

Dit gerecht is geïnspireerd op een recept in de nieuwe Allerhande. De Appie noemt dit een Italiaans gerecht. Daar zijn wij het niet helemaal (= helemaal niet) mee eens, maar hoe je het ook noemt: deze lasagne is wél ontzettend lekker, niet te zwaar en met een goede bite. Wij hebben er een kleine twist aan gegeven door niet alle pompoen te pureren, maar ook deel van de geroosterde pompoen ‘heel’ te laten. Geniet ervan!

Verwarm de oven voor op 200 graden.

We beginnen met de pompoen. Snijd deze verticaal door de helft, verwijder met een lepel en eventueel een scherp mesje de pompoenpitten en het draderige vruchtvlees. (De pompoenpitten niet weggooien, die kun je nog lekker roosteren!) Snijd de pompoenhelften in plakjes van ongeveer een halve centimeter dikte (hoe dikker, hoe langer ze moeten garen). De schil kun je er gewoon aan laten. Leg de pompoen plakjes verspreid over een bakplaat (allemaal los van elkaar) en besprenkel met olijfolie, en flink wat peper en zout. Hoe meer olie, hoe mooier ze grillen, maar ook hoe vetter ze worden. Zet 30 minuten in de op 200 graden voorverwarmde oven. Als je dikkere pompoenplakjes hebt, duurt het misschien iets langer dan 30 minuten.

Terwijl de pompoen in de oven roostert, bereid je de rest van de ingrediënten voor. Hak de amandelen fijn in een hakmolentje of met een scherp mes. Snijd de appels in mooie dunne schijfjes. Rasp de Parmezaanse kaas (niet té fijn).

Haal de pompoen uit de oven en laat 5 tot 10 minuten afkoelen. Laat de oven aanstaan, maar verlaag de temperatuur naar 175 graden. Doe vervolgens de helft van de pompoen in een keukenmachine of blender en mix met de crème fraîche en de kaneel en eventueel nog een goede snuf versgemalen peper. Het mag een mooie fijne puree worden. De andere helft van de pompoen laat je ‘heel’.

Neem nu een ovenschaal en maak laagjes van achtereenvolgens de lasagnevellen, de pompoenpuree, de gehakte amandelen, de schijfjes appel en de Parmezaanse kaas. Vervolgens weer lasagnevellen, de pompoen parten (die je dus niet hebt gepureerd), weer amandelen, appel en Parmezaanse kaas. Het ligt aan de diepte van je ovenschaal of je nu nóg een laag kunt maken of dat hij nu al vol is. Wij gebruikten een grote maar lage ovenschaal, dus wij maakten maar twee laagjes.

Zet de ovenschaal 45 minuten op 175 graden in de oven. Enjoy!

IMG_6244 kopieIMG_6255 kopie

Nog een kort stappenplan van de laagjes lasagne:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.