De groene salade van Via Carota is niet-normaal-goed: zo maak je ‘m
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FGroene_salade_insalata_verde_Via_Carota_3.jpg)
Wie naar NYC gaat, mag osteria Via Carota in de West Village niet overslaan. Wij hebben nog geen retourtje NYC op de planning staan, dus voorlopig gaan we zelf aan de slag met hun frisse groene salade (bijgerecht). Want die insalata verde is niet-normaal-goed!
Frisse groene salade als bijgerecht
De groene salade, insalata verde, is zo simpel als maar kan. Er gaan vijf soorten sla in de salade: botersla (kropsla), frisée, romaine, witlof en waterkers. Dat zorgt voor een hoop textuur. Je krijgt crunch van de romaine, frisée en witlof, maar zachtheid van de botersla en waterkers. Hiermee kun je variëren. Frisée is bijvoorbeeld niet altijd goed verkrijgbaar en kan eventueel vervangen worden door andijvie.
De houdbaarheid van sla: welke sla blijft het langst vers in de koelkast?
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FGroene_salade_insalata_verde_Via_Carota_1.jpg)
De ster van deze groene salade is een fantastische vinaigrette van sjalotten en sherry azijn. We zijn dol op vrijwel iedere dressing of vinaigrette met sjalotten. omdat deze veel zachter en milder van smaak zijn dan gewone uien. Om de vinaigrette zacht te houden, gaat er sherry-azijn in de groene salade in plaats van rode of witte wijnazijn; ook een stuk milder. Heb je het niet in huis, gebruik dan een rode of witte wijnazijn. Andere azijnsoorten, zoals balsamico of appelciderazijn, zijn te scherp of hebben een afwijkende smaak.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FGroene_salade_insalata_verde_Via_Carota_2.jpg)
Zo maak je de insalata verde (groene salade) van Via Carota
- Was alle slasoorten grondig om zandresten te verwijderen. Dep de sla goed droog en bestrooi deze met peper en zout.
- Maak dan de vinaigrette. Doe de sjalotten en knoflook in een grote kom met de sherry azijn en een eetlepel warm water, om zo de sjalotten te verzachten. Voeg de dijonmosterd, honing en tijm toe en meng goed.
- Blijf roeren en voeg de olijfolie al druppelend toe aan de vinaigrette tot er een samenhangend geheel ontstaat. Breng op smaak met peper en zout.
- Doe de slasoorten bij de vinaigrette en schep ze voorzichtig om, zodat alle sla goed bedekt is.
- Schep de groene salade op een groot bord en maak er een mooie, grote en hoge stapel van. Druppel de overgebleven dressing erover en serveer direct.
Nog meer lekkers uit New York voor thuis:
- Om je vingers bij af te likken: de iconische bananenpudding van Magnolia Bakery
- Net als in de New Yorkse deli: Joodse matzeballensoep
- Om met veel mensen te delen: Dubbel gebakken zoete aardappels à la Momofuku