Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 23 jan 2025
Leestijd: 2 minuten

Layali lubnan is een droom van een no-bake dessert dat iedereen kan maken

Op de redactie zijn we verliefd geworden op deze makkelijke griesmeelpudding. Layali lubnan is een makkelijk no-bake dessert met drie lagen: griesmeelpudding, ashta (room) en suikersiroop.

No-bake dessert van je dromen

Drie lagen klinkt intensief, maar dat valt reuze mee. Als eerste maak je de griesmeelpudding (semolinapudding) van fijne griesmeel, melk en oranjebloesemwater. De tweede laag is ashta, een room die vaker voorkomt in Midden-Oosterse zoetigheden. Die gaat bovenop de layali lubnan en wordt bestrooid met pistachekruim. De derde en laatste laag is een suikersiroop, opnieuw op smaak gebracht met oranjebloesemwater.

Trend: we zien een revival van griesmeelpudding (ja, echt)

Layali lubnan | layali libnan | griesmeelpudding | semolinapudding | no-bake dessert
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Trend: we zien een revival van griesmeelpudding (ja, echt)

Pistache en rozen

Naast oranjebloesemwater kun je ook nog rozenwater toevoegen. Wij zeggen: doen, want we zijn dol op rozensmaak. Pistache en rozen gaan natuurlijk ook hand-in-hand. Kijk maar naar deze Perzische liefdestaart (sla ‘m alvast op voor Valentijnsdag!) en malabi, een romige pudding rozenwater, pistache en kokos. Maar layali lubnan kun je ook maken zonder beide smaakmakers. Dan heb je een heerlijk romig melkdessert, onwijs lekker.

Layali lubnan | layali libnan | griesmeelpudding | semolinapudding | no-bake dessert
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Layali lubnan: recept

  1. Voeg 100 gram griesmeel toe aan een grote pan samen met 150 gram suiker en 1,5 liter melk. Breng aan de kook en blijf continu roeren tot de pudding lijkt op een custard, dit duurt ongeveer 10 minuten.
  2. Vet een grote schaal in met een paar druppels olie, hierdoor kun je de layali lubnan makkelijk uit de schaal halen.
  3. Giet de griesmeelpudding in de schaal en laat afkoelen tot kamertemperatuur en beleg met folie.
  4. Maak vervolgens de ashta. Doe 250 ml room, 100 ml melk, 2 eetlepels bloem, 2 eetlepels maïzena en 2 eetlepels suiker in een pan en breng aan de kook. Roer continu om klontjes te voorkomen. Laat de room 30 seconden koken en haal van het vuur.
  5. Giet het roommengsel over de pudding en bestrooi met 20 gram pistachekruim en 5 gram rozenblaadjes. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet daarna 6 uur in de koelkast om verder op te laten stijven.
  6. Maak dan de laatste laag van de layali lubnan: de suikersiroop. Voeg 100 ml water, 50 gram suiker en 1 eetlepel oranjebloesemwater toe aan een steelpannetje en breng aan de kook. Haal van het vuur en laat afkoelen.
  7. Verdeel de layali lubnan in 8 tot 10 porties. Serveer met de suikersiroop.
Layali lubnan | layali libnan | griesmeelpudding | semolinapudding | no-bake dessert
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer no-bake desserts:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.