Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 22 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom chefs vaker een sjalot gebruiken dan een ui

Chefs en fijnproevers zweren erbij: het gebruik van (banaan)sjalot. Kookboeken staan er vol mee en in restaurantkeukens kunnen ze niet zonder. Maat wat is het verschil tussen een ordinaire witte ui en zo’n sjieke banaansjalot?

Op het eerste gezicht zou je denken dat er helemaal niet zoveel verschil zit tussen de twee. Natuurlijk, de witte ui is over het algemeen een stuk groter dan een sjalot maar in de basis lijken ze best op elkaar… toch?

Banaansjalot / Banaan sjalot
Bron: Barmalini via Adobe Stock

Sjalot is geen ui

Niets is minder waar, want een sjalot en een ui zijn in eerste instantie niet eens familie van elkaar. Dat zit zo: de sjalot is onderdeel van de lookfamilie. Deze groeit ook hetzelfde als knoflook in verschillende kleine bolletjes aan elkaar in een tros. De ui groeit helemaal in zijn uppie onder de grond zonder vast te zitten aan andere uien.

Doordat de sjalot onderdeel is van de lookfamilie, beïnvloedt dat ook de smaak. Sjalot is namelijk – in vergelijking met de ui – een stuk verfijnder van smaak en minder overheersend in je gerecht.

Overigens ruik je van een rauwe sjalot een stuk minder uit je mond én krijg je minder dorst dan van een ui, win-win dus!

Witte ui
Bron: beerfan via Adobe Stock

Ideale structuur

Wat voor chefs ook niet onbelangrijk is, is de structuur van de sjalot. Doordat deze bestaat uit zorgvuldig opgebouwde dunne laagjes is het voor chefs ideaal om perfecte gelijkmatige blokjes te snijden.

Culy Homemade: zelf gebakken uitjes maken (met sjalottenolie als bonus!)

Banaansjalot

Smaak, geur en gebruiksgemak zijn dus allemaal dikke pluspunten. Maar waarom heet de favoriete sjalotsoort van chefs dan banaansjalot?

Los van dat ze aan een tros onder de grond groeien, is de vorm de enige reden dat ze die naam hebben gekregen. De lange vorm van de smaakmaker deed men vroeger denken aan een banaan, zo simpel kan het soms zijn.

Overigens wordt in de horeca liever de Franse naam ‘Échalion’ gebruikt, vernoemd naar de plek waar hij werd ontdekt. Wij houden het gewoon bij banaansjalot hoor; zo sjiek is het allemaal niet.

Zelf gefruite uitjes maken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Recepten met banaansjalot

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.