Redactie
Redactie Inspiratie 18 sep 2013
Leestijd: 2 minuten

Handig overzicht: alle soorten azijn op een rijtje

Elke zichzelf respecterende foodie heeft minstens één flesje stroperige balsamico-azijn in de voorraadkast staan, maar wat dacht je van alle andere soorten? Yumsugar maakte een handig overzicht.

Appelcider – Goudbruin van kleur, scherp en licht fruitig van smaak, dat is appelcider azijn. Het komt het best tot z’n recht in dressings en marinades voor gevogelte.

Champagne – Champagne azijn wordt gemaakt van de druiven die worden gebruikt voor het maken van champagne. Het heeft een vleugje vanille en is de perfecte toevoeging aan fruitige salades, gevogeltemarinaes en zoete sauzen.

Sherry – Deze soort is vrij donker van kleur, heeft een sterke smaak en is ideaal voor vinaigrettes, soepen en sauzen.

Wijn – Zowel rode als witte wijnazijn worden gemaakt in verschillende soorten en verschillen in smaak, waarbij de rode een wat stevigere en meer robuuste smaak heeft, en de witte een stuk zachter. Besprenkel bittere groenten zoals spruitjes of kool met een beetje wijnazijn, of gebruik het om de fruitsmaak in bessen en salsa’s naar boven te halen.

Ga voor witte wijnazijn wanneer je gerecht wel een zuurtje kan gebruiken, zonder dat de smaak erg veranderd. Bijvoorbeeld bij het inmaken van groenten.

Balsamico – Daar is ‘ie dan: de koning onder de azijnen en één van de meest populaire soorten. Verkrijgbaar in verschillende varianten, van jong tot oud en van dun tot een créma. Gebruik het in dressings, dips, marinades, sauzes of als topping over salades, vlees en zeevruchten.

Deze azijnsoort wordt gemaakt van witte druiven en blijft aantal jaar liggen, voordat hij verkocht wordt. Traditioneel gezien is balsamico zowel zoet als zuur van smaak, waardoor hij in hartige en zoete gerechten verwerkt kan worden.

Rijstazijn – Zeg je rijstazijn, dan denken wij: sushi! Rijstazijn is een typisch Japanse azijn die vrij mild is en de smaken in Aziatische gerechten naar boven haalt. Besprenkel salades, roerbakgerechten of gekookte groenten ermee voor een verfrissende, lichtzoete smaak.

Moutazijn – In Nederland een stukje minder bekend, maar moutazijn wordt veel gebruikt voor het inmaken van groenten of als ‘dip’ bij bijvoorbeeld fish & chips. 

Kokos – In de Thaise en Indiase keuken wordt veel gebruik gemaakt van kokosazijn, gemaakt van het sap van de kokospalm. De smaak is vrij intens en past dus goed bij de verschillende, soms wat heftige smaken.

Kruiden – Tot slot een simpele manier om extra smaak toe te voegen aan salades, sauzen en vlees. Maak het heel gemakkelijk zelf door kruiden zoals dragon, basilicum, koriander, dille, tijm, rozemarijn of knoflook te weken in een fles met bijvoorbeeld witte wijnazijn.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.