Redactie
Redactie Inspiratie 20 okt 2016

Favoriet in onze keuken: sherry azijn

Het grote aantal verschillende soorten azijn kan zelfs de meest doorgewinterde foodie overweldigen. Maar wij zijn van mening dat als je maar één fles azijn in de kast wil hebben staan, er in die fles sherry azijn moet zitten. Dit is waarom.

Wat is sherry azijn?

Deze azijn wordt gemaakt van sherry, een versterkte wijnsoort uit Spanje. Alleen als de wijn uit de streek Jerez de la Frontera in het zuiden van Andalusië komt mag het sherry heten. Hetzelfde geldt voor sherry azijn. Hoe langer de azijn in het vat heeft gerijpt, hoe donkerder hij van kleur is.

Sherry azijn heeft een complexe en nootachtige smaak die je niet in andere soorten azijn terug vindt, maar het is niet zo vinnig als bijvoorbeeld balsamico.

Hierdoor is hij perfect voor zowel vinaigrettes als soepen en sauzen. Je kan sherry azijn vinden bij delicatessenwinkels of online. Je zal er geen spijt van krijgen, want je kunt er zo veel lekkers mee maken dat je fles binnen een mum van tijd leeg is.

Vinaigrette

Als je voor je klassieke vinaigrette altijd witte of rode wijnazijn gebruikt, probeer deze dan eens te vervangen door sherry azijn. Doordat je ook citroensap gebruikt wordt de smaak niet te intens, maar precies zoals je hem wil.

Soepen

Sherry azijn geeft een diepere smaak aan salmorejo, een soort Spaanse gazpacho. Maar ook een hartige linzensoep gaat nog meer leven met de toevoeging ervan.

In deze bloemkoolsoep wordt naast onze favoriete azijn ook nog eens beurre noisette toegevoegd, dat kan niet anders dan een hit zijn.

Sauzen

Doordat de smaak van sherry azijn aards en donker is maar tegelijkertijd fris, is het ook een ideale toevoeging voor sauzen.

De Argentijnse favoriet chimichurri is bijvoorbeeld nog lekkerder als je hem met sherry azijn maakt. En ook de Spaanse romesco saus krijgt een hierdoor een extra kick.

Aziatisch

De notige, rozijnachtige smaak van sherry azijn combineert ook prachtig met Aziatische smaken zoals gember en soja. Zoals in dit gerecht voor Japanse kipgehaktballetjes. Of deze goddelijke gember bosui noedels van Momofuku.

De beste start van je weekend 🥐

Iedere zaterdag het laatste culinaire nieuws, restaurant-tips en bijzondere ontdekkingen in je mailbox met Culy weekend!

Reageer op artikel:
Favoriet in onze keuken: sherry azijn
Sluiten