Auke Sprangers
Auke Sprangers Culinair nieuws 9 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

5 vragen aan… Robèrt van Beckhoven: “Als ik ergens op visite ga, neem ik altijd appelfleurtjes mee.”

In Culy’s nieuwe rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten en uiteraard naar wat geheime tips. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… Meester Patissier én Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven.

Over Robèrt van Beckhoven

Grote kans dat jij inmiddels ook elke zondagavond weer watertandend aan de buis zit gekluisterd: het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt is namelijk van start gegaan. En zeg je Heel Holland Bakt dan zeg je Robèrt: de doorgewinterde expert die de redactie niet zomaar even ergens vandaan heeft getrokken.

Meester Patissier, Meester Boulanger, eigenaar van van winkel en bakkerij Bij Robèrt in Oisterwijk, een online winkel, online inspiratieplatform én een tijdschrift voor thuisbakkers. En ook nog zo toegankelijk gebleven: hoe doet ‘ie het toch, vragen wij ons wel eens af.

1. Wat is de allerbeste baktip die je ooit kreeg en van wie?

“De beste baktip kreeg ik ooit van een van mijn eerste leermeesters, Lucas De Vries van Atelier Lucas in Knokke. Hij zei: “Alle ingrediënten die je gebruikt om te bakken, moeten ongeveer van dezelfde temperatuur zijn. Maak je bijvoorbeeld een deeg met koude boter, dan moeten de eieren en andere ingrediënten ook koud zijn.” En hij hamerde altijd op het gebruik van goede materialen, iets dat ik zelf ook heel belangrijk vind.”

2. Is er brood of gebak wat je echt niet lekker vindt, hoe hard je ook je best doet?

“Qua patisserie ben ik niet meer zo weg van moussegebakjes. Je proeft dan vaak een hap mousse, maar verder weinig texturen. Ik eet veel liever een koek of taart van gebakken bladerdeeg met bijvoorbeeld vers fruit. En als het om brood gaat, maak je mij écht niet blij met heel zacht brood of kleffe broodjes. Ons desembrood staat juist bekend om de krokante korst, dus daarmee ben ik natuurlijk wel verwend.”

3. Wat zijn je favoriete (geheime) adressen om patisserie en brood te halen?

“België is een van mijn favoriete landen als het gaat om patisserie. Ik ga vaak naar zaken van de leden van de Créateurs de Desserts, een vereniging van gepassioneerde vakmensen waar ik ook lid van ben. Voor brood kom ik bijvoorbeeld graag bij Renard Bakery, een ambachtelijke desembakkerij in Brussel. Ik vind het erg leuk om zo inspiratie op te doen en ervaringen uit te wisselen met vakgenoten.”

4. Welk gebak maak je als je weinig tijd en weinig moeite er in wil steken?

“Het appelfleurtje, een van de toppers in onze bakkerij. Die kun je redelijk snel en met weinig ingrediënten maken. Maar hij is wél enorm lekker! We maken ’m van een luxe boterdeeg, verse amandelspijs, appels van de boer en abrikozengelei als finishing touch. Als ik ergens op visite ga, neem ik altijd appelfleurtjes mee. Je hoeft ze niet met een vorkje te eten, maar gewoon lekker uit de hand. Daar houd ik van.”

5. Is er een recept van een van de kandidaten van uit het gehele oeuvre van Heel Holland Bakt wat je zelf maakt?

“In een van de eerste seizoenen deed Narcis mee. Zij maakte toen een meringuerol met anijsroom: simpel, maar toch doordacht én lekker. Die maak ik nog af en toe.”

Meer uit de rubriek?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.