Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Culinair nieuws 9 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Tof! Margot Janse opent SAAM restaurant: een mix tussen Zuid-Afrika en Nederland

Wanneer je twee culinaire werelden samensmelt, ontstaat er (bijna) altijd iets moois. Zo ook deze herfst. Want in SAAM restaurant in Amstelveen komen de Zuid-Afrikaanse en de Nederlandse keuken samen. En dat allemaal onder leiding van executive chef Margot Janse en een culinair topteam. Culy zocht ‘t een en ander alvast voor je uit over dé hotspot die je deze herfst wil bezoeken.

Neerlands trots Margot Janse

Hebben we het over Janse, dan hebben we het natúúrlijk over Le Quartier Français in Franschhoek, Zuid-Afrika. Hier kookte Margot Janse jarenlang de sterren van de hemel en kreeg daarmee acht (!) keer een eervolle vermelding in de World’s 50 Best Restaurants lijst.

Na een culinaire wereldreis waarbij ze vooral de Zuid-Afrikaanse culinaire sector heeft doen groeien, richt Margot nu haar pijlen op Nederland met de opening van een nieuw restaurant in Amstelveen. Hier voegt ze straks de Hollandse keuken samen met de Zuid-Afrikaanse. Die kruisbestuiving, dat wordt er één waar we u tegen mogen gaan zeggen.

Thuiskomen bij SAAM restaurant

In het nieuwe restaurant in Amstelveen draait alles om het gevoel van thuiskomen. En ondanks dat koken op heel hoog niveau vaak gepaard gaat met een formele sfeer, is dat bij SAAM net even anders. Vanaf het eerste moment dat je als gast binnenkomt, moet je je thuisvoelen. En daar wordt dan ook alles aan gedaan.

Daarnaast zorgen de mengelmoes van culinaire tradities, bijzonder specifieke ingrediënten en exotische smaken voor een avondje culinair genieten van de bovenste plank. Zo wordt de Zuid-Afrikaanse keuken ook wel de regenboogkeuken genoemd, met invloeden uit Engeland, India, Maleisië en Portugal. Meng dat dan ook nog eens met een staaltje Nederlandse nuchterheid én delicatessen en het water loopt je direct in de mond!

Van de bovenste plank

Niet alleen op het menu komen – met die verschillende culinaire invloeden en expertises – vast toppers van gerechten te staan, ook in het restaurant wordt stuk voor stuk gewerkt met ervaren rotten in het vak. Zo staan chefs Jasper Hermans (Aan de Poel**, Basilica*, Olivo*) en Thomas Kooijman (Bar Alt, Mos*, Aan de Poel**) in de keuken.

Daarnaast worden de mooiste wijnen uit Zuid-Afrika en Europa geschonken door een team van top sommeliers bestaande uit Koen van der Plas (Sommelier Award Michelin 2020, Inter Scaldes***) en Max van Bockel (Rijks*, Restaurant Amber – Hong Kong **) en neemt Rozemarijn Wessels (A Genuine Wine Company, Hotel the Craftsmen, Brasserie van Dam) de Sales, Marketing en PR voor zich.

team SAAM restaurant Margot Janse
Bron: SAAM restaurant

Samen naar SAAM

Benieuwd geworden? SAAM restaurant opent naar verwachting in de herfst van 2022 aan de Amstelzijde 59 in Amstelveen. Je kunt er plaatsnemen van dinsdag tot en met zaterdag tussen 18:00 en 22:00 uur. Op donderdag, vrijdag en zaterdag serveren ze ook lunch tussen 12:00 en 14:00 uur.

Neem plaats in het warme, sfeervolle restaurant of op het lounge terras. Kom je met een bootje? Dan kun je die bijna tot aan de voordeur varen en ‘stallen’ aan een van de aanlegplekken. Het restaurant heeft op de begane grond plaats voor 46 gasten, inclusief een grote chefs table voor 8 personen (dat wil je). Daarnaast is er in de boven bar van SAAM nog eens plek voor 18 couverts, mits je van all day wining & dining houdt…

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.