Redactie
Redactie Dineren 20 dec 2013
Leestijd: 3 minuten

**Aan de Poel

Al vanaf het begin viel Restaurant Aan de Poel in Amstelveen op. Het prachtige met twee Michelinsterren bekroonde restaurant tovert namelijk niet alleen de meest smaakvolle kunstwerkjes uit de open keuken, ook de locatie – gelegen aan `de grote Poel’ – is adembenemend. 

Onlangs bracht chefkok Stefan van Sprang samen met zijn partner in crime Robbert een boek uit, en niet zomaar eentje. Een boekwerk van ongestreken, dik papier dat het verhaal van het restaurant, de gerechten en de medewerkers vertelt. Naar aanleiding van dit prachtige werk bezocht Culy’s Liselotte het restaurant en genoot ze van een bijzonder culinaire avond.

Het begin…

Het restaurant is imponerend en voelt een tikje koel aan: hoge plafonds met veel buiswerk en veel, heel veel tafels met zwart leren kuipstoeltjes die worden verlicht als individuele eilandjes. Het is vrijdagavond 19:00 en de zaak stroomt vol, her en der drinken er nog wat mensen een borreltje aan de bar.

Onder het genot van een glaasje champagne gaan we het avontuur aan en beginnen we met de amuses: een drietal hartige bonbons bestaande uit aardappel met auberginemousse en miso, een kaasballetje met gele biet en pompoen met rode biet. Goed op smaak en vooral in deze volgorde de perfecte manier om je eetlust op te wekken.

2013-11-29 19.13.43

Een uitsmijter op sterrenniveau

Met een goed tempo worden de volgende drie gerechten geserveerd: ceviche van zeebaars met rendang, ‘Uitsmijtertje krab’ met crème fraîche en heilbot met een oester, limoen en bloemkool. De ceviche is briljant, en al helemaal door het zijdezachte stoofvlees en de zoetzure groenten.

De ‘uitsmijter’ is wat je verwacht van een restaurant met twee sterren: een perfect gegaarde dooier, omringd door crème fraîche en verschillende structuren krab. Om je bord af te likken, zó lekker!

Ook de heilbot is zalig en door de komst van de oester wederom memorabel. Niet te vergeten de plakjes kort gebakken heilbot in de schelp van de oester.

2013-11-29 19.27.332013-11-29 19.47.362013-11-29 20.03.382013-11-29 20.04.08

Dan gaan we verder met een velouté van truffel met ravioli gevuld met foie gras, Madeira en verschillende structuren pastinaak. Alsof er een engeltje…

En alsof het allemaal nog niet genoeg is verschijnt er even later een stukje perfect gegaarde hertenbiefstuk op tafel. Ja, het is goed toeven bij Aan de Poel.

2013-11-29 20.43.002013-11-29 21.13.18

Tot slot

We sluiten af met een, zoals Stefan het zelf noemt, ‘paletverfrisser’ van mango en passievrucht, en een winters dessert met stoofpeer, chocolade en karamel. Het laatste gerecht is lekker, maar valt een beetje uit de toom bij de rest doordat het een stuk zwaarder valt en minder verfijnd lijkt.

Tijdens de avond krijgen we bij elk gerecht een bijpassende wijn, wat zeker een aanrader is. Want waar veel restaurants voor de meer standaard druiven en wijnhuizen gaan, wordt er bij Aan de Poel met veel interesse naar de meer bijzondere wijnen gezocht.

Dit wordt gedaan door het drietal (!) sommeliers en het kan zomaar voorkomen dat het merendeel biologisch is. Daarbij is het mogelijk om voor een halve glazen-arrangement te kiezen, zodat je na een gang of zeven niet het restaurant hoeft worden uitgedragen.

2013-11-29 21.45.052013-11-29 22.32.19

Restaurant Aan de Poel is van dinsdag tot en met zaterdag open. Wil je genieten van het prachtige uitzicht op het meer? Ga dan een keer in de zomer en vraag om een plekje op het terras. Bestel het boek over Aan de Poel hier voor €139,-. 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.