Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Culinair nieuws 10 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Wow: je kunt nu zelfs een kapsalon eten in Indonesië – en dat is een hit

Een vette hap is allang niet meer alleen te krijgen om de hoek bij Friet van Piet of Kroket van Ed. Neerlands frituur erfgoed gaat steeds vaker de grens over. Zo ook de kapsalon! Je kunt nu zelfs een kapsalon eten in Indonesië, en wel in een versie met friet óf met rijst. En dat blijkt een dikke hit. Maar: hoe komt die kapsalon daar nu terecht?

De kapsalon: Rotterdams erfgoed

Terwijl we de caloriebom bestellen, realiseren we ons vaak niet dat de kapsalon erfgoed is uit 010. Door het samengaan  van de vele culturen in de stad, ontstaan nieuwe creaties. Eén daarvan is het wereldberoemde gerecht kapsalon.

Het van origine Rotterdamse gerecht bestaande uit patat, vlees, saus, kaas en sla ontstond in Delfshaven, maar heeft zich al in veel andere landen ter wereld onmisbaar gemaakt. Zo ook in Indonesië, zo bericht de NOS. De eerste eettent in Jakarta die kapsalon serveert, opent binnenkort zelfs al een tweede vestiging. Een kapsalon eten blijkt dus wereldwijd een groot succes!

Souvenir voor thuis

Hoe de kapsalon dan in Indonesië terechtkomt? Tsja! De één neemt een pakkie stroopwafels mee als souvenir, de ander de receptuur van een kapsalon. De Indonesische Vicky Victorio Budiman woonde tijdens zijn studie International Business Administration in Rotterdam.

Naast studeren, werd er – uiteraard – ook gefeest en na zo’n lange avond belandde Vicky dan zoals velen in een snackbar in Rotterdam. Toen hij de kapsalon eenmaal had geproefd, wilde hij nooit meer anders. En dus ging de kapsalon mee naar Indonesië. De dertiger ontfutselde de recepturen voor een klassieke Rotterdamse kapsalon en begon in kleine oplage kapsalons te verkopen via zijn Instagram account.

De snack in elkaar zetten, bleek lastiger dan gedacht. Althans: aan friet en vlees was snel te komen, maar knoflooksaus (wat er niet schaars overheen gaat) is niet populair in Indonesië. Daarom maakt Vicky de saus nu zelf.

Kapsalon met rijst eten bij Smaklek in Jakarta

Door het succes van de kapsalon-verkoop via Instagram, besloot Vicky een kapsalon eettentje te openen: Smaklek. Vanuit hier verkoopt hij de Rotterdamse kapsalon, die goed wordt opgepikt in Jakarta, maar ook een aangepaste versie waarbij de patat is ingeruild voor rijst.

Niet alleen brakke backpackers en geëmigreerde Nederlanders vinden hun weg naar Smaklek, ook de Indonesische bevolking weet de kapsalon snackbar goed te vinden. Het gaat zelfs zo goed, dat Vicky en zijn team binnenkort een tweede Smaklek vestiging willen openen net buiten Jakarta. Daarnaast willen ze blijven variëren met de Rotterdamse kapsalon (binnenkort komt er een vegan versie), zodat een kapsalon eten leuk, lekker én verrassend blijft.

Mocht je nu aan het reizen zijn door Jakarta en wakker worden met een enorme kater (want dan doet zo’n kapsalon het toch het beste) óf enorme heimwee hebben naar de vette hap, dan vind je Smaklek in de wijk Kemang.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.