Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 9 aug 2022
Leestijd: 7 minuten

10 x Portugese delicatessen die allemaal een plek verdienen in je koffer

Het is natuurlijk leuk om een magneet van Portugese tegeltjes te ontvangen. Of een ansichtkaart van de brug van Porto of het trammetje in Lissabon. Nog leuker is het om voor je culinaire vrienden, familieleden óf gewoon voor jezelf Portugese delicatessen mee te nemen. Daar heb je thuis tenminste ook nog iets aan. Culy zette de 10 leukste culinaire souvenirs uit Portugal voor je op een rijtje.

10 x Portugese delicatessen als souvenir

Maak maar vast ruimte in je koffer!

1. Vis in blik

We geven toe: we zijn in Nederland tegenwoordig ook aardig gezegend met een prima vis in blik-schap in de supermarkt. Toch zijn ze er in Zuid Europa stukken beter in. De sardines, ansjovis en andere soorten vis zijn niet alleen een verrijking voor je interieur in die kekke blikjes, maar de smaken zijn ook nog eens stukken beter. Of dat komt door de kleurrijke dessins of de Zuid Europese zonnestralen, laten we in ‘t midden.

2. Piri piri

Wie zichzelf wel eens te buiten gaat aan een overheerlijke kip piri piri, weet hoe lastig ‘t is om de échte goede piri piri kruiden te vinden. Daarom mag ‘ie zeker niet ontbreken in dit lijstje met culinaire souvenirs. Er is namelijk maar één land waar ze weten hoe de piri piri kruiden in elkaar steken en dat is het land van herkomst: Portugal. Vergeet dus niet een zakje -of twee – in je koffer te stoppen zodat je thuis een lekker kippetje kunt bereiden!

3. Vinho verde

We kennen de Chardonnay, de Pinot Grigio en de Sauvignon, maar was je al bekend met de Portugese vinho verde? Deze groene wijn (meestal heel lichtgroen) is friszuur met fruitige tonen, omdat de druiven al vroeg geoogst worden en de wijnmakers een speciale methode hanteren.

Het verse druivensap gist eerst in een open stenen kuip, waarna de wijn in vaten wordt opgeslagen. Doordat er in die vaten nog een gisting plaatsvindt, komt er koolzuur vrij. Dit zorgt voor dat lekkere, maar oh zo subtiele bubbeltje in de vinho verde.

4. Sal verde

Misschien een ietwat onbekendere op de lijst, maar zeker één om niet te missen. Je bent op je vakantie in Portugal vast oude dametjes langs de weg tegengekomen die er hun vers geoogste groenten en fruit verkopen. Meestal hebben ze ook een grote struik tijm naast zich waar witte bloemetjes aan groeien. Die bloemetjes noemen we sal verde (ook wel groen zout) en komen van de witte tijm struik.

Koop de kruiden vers bij de verkopers en maak er op je vakantie een lekkere salade mee, of koop de sal verde gedroogd in de supermarkt, bij een speciaalzaak of als je geluk hebt ook bij een verkopende madame langs de weg! Ideaal om mee te nemen.

5. Zout

Het is niet dat ze in Portugal per sé andere kruiden en specerijen hebben dan bij ons in Nederland, maar sommige dingen zijn nu wel iets beter. Zoals het Portugese zout, ofwel flor de sal. Er zijn meerdere redenen waarom je een aantal potjes flor de sal (bloemen van het zout) in je koffer zou moeten stoppen, maar de belangrijkste is misschien wel omdat het zout gewoon zó lekker is.

6. Olijfolie

Het lijkt wel alsof elk basis keukenproduct lekkerder wordt als de zon er eens goed op schijnt. Vandaar dat we onze keukenkastjes ook vaak vullen met mediterrane (olijf)olies in authentieke kannetjes of blikken.

Ook vanuit Portugal mag zo’n kannetje olijfolie eigenlijk niet ontbreken. Want ook hier schijnt de zon net even lekkerder op die olijven dan dat ‘ie dat bij de plaatselijke superbuur doet. En al was het niet zo: zo’n kek kannetje staat ook gewoon heel leuk in je keuken, nietwaar?

7. Port

Ga je naar Portugal en zeker naar Porto, dan is er natuurlijk maar één ding om mee terug te nemen: een goeie, grote fles Port. Check wel even of ‘ie mee mag in je bagage terug natuurlijk. Doe je eerst een rondleiding door een van de wijnkelders van een Portboer, laat je je dan wat proefglaasjes inschenken om uiteindelijk met teveel flessen het pand te verlaten. Want dat is toch precies wat er altijd gebeurt bij een alcoholproeverij?

8. Tomatenjam

We horen je denken, tomatenjam?! Ja. Waar tomaten bijna over de hele wereld – ondanks hevige discussies – als groente worden gezien, zien de Portugezen ze nog wel eens als zoet fruit. Ze maken er zelfs jam van! Een knalrode jam van tomaten, citroen en kaneel is overheerlijk op een toastje of met een stukje Portugese kaas. ‘t Is even wennen, maar als je de tomatenjam eenmaal hebt geproefd, zal ‘ie elke trip op jouw lijstje van culinaire souvenirs uit Portugal staan.

Naast tomatenjam staan de Portugezen bekend om allerhande lekkere, bijzondere ‘jammetjes.’ Het jam-huis Meia Dúzia weet wel van wanten met die ingekookte groenten en fruit. Als je de tubes ziet, zou je denken hier komt een crème voor poezelige handjes uit, maar wees op je hoede: het is écht jam.

9. Kersenlikeur ginjinha

Zoals Italië de limoncello heeft, heeft Portugal de ginjinha: een kersenlikeur die vooral als digestief wordt gedronken. Verwacht geen zoete likeur zoals bijvoorbeeld de amarenasiroop met een scheutje alcohol. Want de ginjinha is een zure kersenlikeur die na de maaltijd lekker verfrist. Kun je daarna de straatjes (en trappen) van Lissabon nog verkennen.

Fun fact: veel oude omaatjes brouwen deze likeur zelf (wat is dat toch met oma’s en likeur?). Zeker in de wijk Alfama in Lissabon houden de dames er een handeltje aan ginjinha op na. Gewoon vanuit hun raampjes.

10. Pastéis de Nata

Je zat er vast al op te wachten, want Portugal verlaat je gewoonweg níet zonder een goeie lading pastéis de nata in je koffer of achterbak. Dit heerlijke roomtaartje kun je overal in Portugal krijgen, maar het officiële recept houden de eigenaren van bakkerij Belém in Lissabon lekker voor zich.

De pastéis de nata worden ook wel pastéis de belém genoemd, naar de bakkerij dus. Neem een doosje van 6 of 12 mee voor thuis (of al voor onderweg) en houd dat vakantiegevoel zo nog lekker iets langer vast!

Meer Portugese delicatessen

Er zijn natuurlijk nog véél meer Portugese delicatessen om mee te nemen naar huis. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

 • Chocolade sardines: geen vissmaak, maar wel het kekke blikje
 • Olijven: zoek de Galega of Cobrancosa olijven voor de lekkerste smaakbommen
 • Bacalhau: kabeljauw die wordt gepekeld en gedroogd, waardoor jij ‘m goed mee kunt nemen naar huis
 • Schapen- en geitenkaas: deze kaasjes hebben beduidend meer smaak dan onze milde schapen- en geitenkazen
 • Servies: kleurrijk keramiek met de mooiste dessins
 • Ingelegde groenten
 • Koffie capsules: van bijvoorbeeld Delta en Nicola
 • Bouillon blokje in de smaak Alho & Coentras en Alho & Salsa
 • Portugese gin
 • Mayonaise van supermarkt Pingo Doce
 • Boodschappentassen bij de kassa van grote supermarkten: kleurrijk én handig voor al je Portugese delicatessen

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.