Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Culinair nieuws 24 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Er is nu een culinaire variant van de frikandel: Le Frique (en c’est chique!)

Als je weet dat er een nieuwe frikandel op de markt is met de naam Le Frique, dan weet je dat het een belangrijke dag is op snackgebied. Le Frique is namelijk de chique neef van de reguliere frikandel en is daarmee de beste frikandel die je in tijden zult proeven. C’est chique ça!

Jep, je hoort het goed. Na culinaire friet, culinaire kroketten en een culinair Broodje Bal is het tijd voor de culinaire frikandel. Want hoewel we verzot zijn op de smaak van een good old frikandel, gaan er toch vaak nogal schimmige verhalen de ronde over de inhoud van het product. Le Frique brengt daar verandering in.

Le Frique
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Le Frique: culinaire frikandel

De frikandellen van Le Frique zijn bereid met volwaardig kip- en varkensvlees. Het vlees wordt grover gemaald dan bij reguliere frikandellen en wordt verrijkt met een speciaal voor Le Frique-bedachte specerijenmix. Good to know: Le Frique is vrij van E-nummers en andere toevoegingen.

Pieter Stevense – één van de bedenkers van het concept – vertelt hoe ze op het idee gekomen zijn:

“De frikandel is zowat de meest populaire snack van Nederland, maar toch zijn bijna alle frikandellen op de markt quasi hetzelfde qua smaak en textuur.Kijk je bijvoorbeeld naar kroketten, dan zie je daar veel meer variatie in qua kwaliteit en smaak, kijk maar naar allerlei toffe lokale merkjes die culinaire kroketten op de markt brengen. Met Le Frique willen wij hetzelfde doen maar dan voor frikandellen. Het was gewoon tijd voor chique neef van de reguliere frikandel.”

Le Frique
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Variant met venkelzaad

Momenteel bestaat Le Frique in twee smaken:

  • Le Frique classique: een eerbetoon aan de oer-frikandel en met een heerlijke, intense vleessmaak
  • Le Frique unique: een licht gekruide frikandel met venkelzaad

Culy mocht ze allebei proeven en… jááá wat zijn ze lekker! Echt het type snack dat je met trots op je borrelplank presenteert, liefst met een royale lik srirachamayo. Of – zoals ze inmiddels in het high end Conservatorium Hotel presenteren – met kreeftenmayonaise en lente-ui.

Zitten er nog meer varianten in de pijplijn? Pieter: “We hebben tijdens corona niet stilgezeten en hebben naast onze frikandellen ook de pains Le Frique bedacht, een soort van worstenbroodjes waarbij de frikandellen opgerold zijn in bladerdeeg. Natuurlijk komen er op termijn ook nog meer smaken bij. Het zou bijvoorbeeld leuk kunnen zijn om in het najaar iets met wild te doen en in het voorjaar iets met lam.”

Pain Le Frique van Le Frique
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Hier proef je Le Frique

Momenteel staat Le Frique op de kaart bij zo’n 35 verschillende horecazaken: van het Conservatorium Hotel tot in Café van Leeuwen en in de toonbank bij verschillende slagers. Op de website van Le Frique vind je een volledig overzicht van alle verkooppunten.

Spot je Le Frique ergens op de menukaart? Wij zeggen: bestellen die handel. Niet voor niets is het één van de populairste guilty pleasures onder de Nederlanders.

Meer nieuwtjes in de food wereld?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.