Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 27 jul 2020
Leestijd: 4 minuten

Wat een genot: de nieuwste kookboeken van de zomer op een rij

Er liggen weer zó veel leuke exemplaren op je te wachten, dat we besloten de nieuwste kookboeken van de zomer gewoon voor je op een rij te zetten. Want de zomer – en de zomervakantie – is bij uitstek een geschikte periode om eindelijk eens in een (kook)boek te duiken. Bladeren maar. En daarna koken maar. En daarna tafelen maar: urenlang in de tuin, op je balkon of in het park…

Dit zijn de nieuwste kookboeken van de zomer

1. Restaurant De Kas – van het land op het bord

Restaurant De Kas in Amsterdam liep voorop in de koken-uit-eigen-tuin-movement. Of, in beter jargon: farm to table. Niet alleen in Amsterdam, maar wereldwijd raakte het restaurant daarmee beroemd. De Kas bestaat dit jaar al weer 20 jaar – knappe prestatie – en is nog steeds even relevant. In hun eerste kookboek krijg je een kijkje in de kas, maar ook 80 recepten met groenten in de hoofdrol.

> Restaurant De Kas van Jos Timmer en Wim de Beer (Kosmos Uitgevers) is nu te koop voor € 31,99 

De Kas kookboek

2. Nosh – Mijn vegetarische Joodse keuken

Je zou Esther Erwteman kunnen kennen van Esther’s Cookery: die te leuke kookstudio in de Pijp in Amsterdam. Afgelopen april verscheen Esther’s kookboek NOSH – Mijn vegetarische Joodse keuken. Dat had met veel slingers, confetti & champagne moeten gaan, maar ja: corona happened. Desalniettemin is dit boek er eentje om te vieren. Esther reisde voor haar werk de hele wereld over en combineert smaken uit India, Ghana, Israël, Indonesië en Kameroen met de Nederlands-Joodse recepten die ze van haar moeder leerde. En dat dan ook nog eens vegetarisch.

> NOSH – Mijn vegetarische Joodse keuken van Esther Erwteman is nu te koop voor € 29,99 

Nosh

3. Dishoom

Als je aankondigt naar Londen te reizen, roept iedereen dat je dan naar Dishoom móét. Waarom, dat hebben we zelf aan den lijve ervaren. In dit Indiase restaurant serveren ze comfort food uit Bombay. En dat niet alleen: ze weten dat knap te vervlechten met Britse ingrediënten, gerechten en eetgewoonten, waardoor je een unieke, authentieke kijk op eten krijgt voorgeschoteld.

Ze hadden al een kookboek, in het Engels, en hoera – in augustus verschijnt het in het Nederlands. Wij kunnen niet wachten.

> Dishoom van Shamil Thakrar en Kavi Thakrar is vanaf 25 augustus te koop voor 34,99 

4. De wijnboer

Het leven van een wijnboer: is dat de hele dag een beetje loom in de wijngaard hangen en wijn drinken tot je erbij neervalt? Je ontdekt het in dit boek. Wijnimporteur Olle Swets (van De Wijnwinkel in Amsterdam) en fotograaf Charlotte Marres maakten een reis langs wijnboeren in Europa. Samen koken, eten en drinken ze – en vertellen ze de verhalen achter de wijn. In dit boek vind je naast verhalen ook recepten.

> De wijnboer – verhalen en recepten rond het vuur – van Olle Swets is nu te koop voor € 29,99

De Wijnboer

5. Home Made Basics van Yvette van Boven

We weten niet hoe Yvette van Boven dat toch steeds voor elkaar krijgt, maar elk nieuw kookboek is weer alles wat we willen in het leven. In Home Made Basics leert Yvette je hoe je álles zelf maakt. Yep, álles. Van verse tortilla’s tot zelfgemaakte gnocchi. Moeilijk? Yvette belooft van niet. Dit boek is voor iedereen. Met prachtige fotografie van haar man Oof en heel veel tips en tricks om nog lekkerder te koken.

> Home Made Basics van Yvette van Boven (uitgeverij Nijgh & Van Ditmar) is nu te koop voor € 39,99. 

Home Made Basics - Yvette van Boven

6. London Loy

Het nieuwe kookboek van chefkok London Loy is een ontzettend leuk, kleurrijk en creatief boek, met invloeden die reiken van de Bijlmer tot Paramaribo en weer terug. London reikt je met liefde familierecepten van authentiek Surinaamse gerechten aan, maar ook gerechten die helemaal van nu zijn. Denk aan groene wentelteefjes met bakbanaan, B.B.M.R. (bruine bonen met rijst) of zijn ‘Suviche’ (Surinaamse ceviche).

> Mijn recepten – van appeltaart tot saotosoep – van London Loy (Carrera Culinair) is nú te koop voor € 31,99.

London Loy - Mijn recepten

7. Komt eraan: de nieuwe Jamie!

Laat alles vallen waar je mee bezig bent, want op 28 augustus komt Jamie Oliver je blij maken met een nieuw kookboek. In 7 x anders geeft de Britse darling je simpele gerechten voor iedere dag van de week. Op en top praktisch en met de krachtige smaken en heerlijke kleurrijke bordjes die we van hem gewend zijn. Ook bijzonder: Jamie gebruikt per recept maximaal 8 ingrediënten.

> 7 x anders van Jamie Oliver is vanaf 28 augustus te koop en nu al te reserveren

Jamie Oliver 7 x anders

8. Komt eraan: de nieuwe Ottolenghi!

En het kan niet op in kookboekenland, want je hebt ook nog een nieuwe Ottolenghi tegoed. Op 3 september verschijnt het nieuwste kookboek van Yotam Ottolenghi. Zijn nieuwe boek Flavour draait om heel veel groente en nog meer smaak. Dat resulteert in 100 nieuwe recepten van de kookgod, zoals groentenschnitzels, taco’s met knolselderij & geitenkaas en auberginedumplings ‘alla Parmigiana’. Dat worden weer heel veel feestmaaltijden.

> Flavour van Ottolenghi (Fontaine Uitgevers) is vanaf 3 september te koop en nu al te reserveren

Flavour Ottolenghi

Meer kookboeken:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.