Redactie
Redactie Aziatisch 23 sep 2014
Leestijd: 3 minuten

Taiko (Conservatorium Hotel)

Restaurant Tunes in het Conservatorium Hotel heeft plaatsgemaakt voor restaurant Taiko. Het was de grote droom van chefkok Schilo van Coevorden om zich volledig op de Aziatische keuken te storten, en dat is ruimschoots gelukt.

Schilo is al sinds zijn jeugd geïnspireerd door het Verre Oosten. Hij deed ruime ervaring op bij grootheden uit de Aziatische keuken. Voor Taiko wilde hij alle vaardigheden die hij leerde en smaken die hij ontdekte inzetten.

Hij werkt daarvoor met zowel lokale als Aziatische leveranciers, en de ingrediënten spelen absoluut de hoofdrol: van Nederlands entrecote tot Japanse Wagyu, en Noordzeevis, maar ook sake van een ambachtelijke Japanse microbrouwerij.

Bron: De Fotomeisjes

Culy ontdekt…

Culy was uiteraard meer dan benieuwd en schoof aan in het nieuwe restaurant. Aan de basisinrichting is niet veel veranderd, maar er is wel een gigantische zwarte vakjeskast over de gehele breedte van een lange muur geplaatst. Vol Aziatische snuisterijen, Japanse dvd-doosjes en grote kunstwerken. Erg bijzonder.

Nieuw menu

Van het Tunes-menu is uiteraard niets meer over. Jammer, want we waren groot Tunes-fan, maar we begrijpen Schilo’s keuze voor iets nieuws. Feit is wel dat je dan met een steengoed menu moet komen, om het voorgaande succes te evenaren of zelfs te ontstijgen. Het probleem wat elke succesvolle artiest kent bij de opvolger van zijn eerste albumsucces.

Maar het nieuwe menu staat als een huis, nu al – en de nieuwe zaak is nog geen maand geopend. Er is een ruime à la carte kaart, met daarop kleinere hapjes als sashimi, nigiri sushi, maki sushi, rauwe hapjes, dim sum, soep, en zowel koude als warme hoofdgerechten, onder andere van de Binchotan grill, waarin speciale Japanse houtskool wordt gebruikt. En dan zijn er nog bijgerechten én toetjes. Om nog maar niet te beginnen over de drankenkaart, want ook die is zeer uitgebreid.

Vast menu

We kunnen begrijpen dat het je wat duizelt bij het zien van deze kaart. Niet geheel onlogisch, want met al elf soorten nigiri sushi en tien soorten sashimi, is het lastig kiezen. En werkelijk álles ziet er goed uit.

Niet bang worden, want er is ook een vast menu, van 4 gangen (à €74,-) of 8 gangen (à €95,-). Er is ook een vegetarische variant, dan gaat er een tientje af per vaste menuprijs (netjes!).

Kiezen voor een vast menu is allesbehalve saai; bij Schilo ben je in goede handen. En dat is wat we deden: genieten van meer dan 8 gangen (want je weet, er komen altijd weer fijne amuses en side dishes bij).

Hoogtepunten

We kunnen elke gang uitgebreid bespreken, maar de selectie foto’s hierboven spreken voor zich. Ja, het is eventjes klikken geblazen. Vooruit, we noemen een aantal hoogtepunten:

– De tonijntartaar, geserveerd in een speciaal daarvoor ontworpen ‘doosje’, met vijf naar smaak toe te voegen toppings. De krokante rijstballetjes, de wasabi-crème en de sojasaus waren onweerstaanbaar.

– De ‘forbidden soup’, door culinair schrijver Joël Broekaert al ‘tom ka foie’ genoemd, is een variant op de bekende Thaise kokos-kippensoep. Geen kip, wel ganzenlever. Een sluw gerecht, want ondanks dat het in een klein koffiekopje geschonken wordt, is het een verraderlijk zwaar soepje. Maar wel zwaar lekker.

– Het tapioca-ijs met mango, gepofte rijst en honing. Die honing, geinfuseerd met five spices, is zo ontzettend goed, dat we hem de volgende dag nog proeven. De begeleidende dessertwijn, een muscat uit 2012, is friszoet en perfect passend bij het ijs.

Conclusie

Als je ook maar enigszins van Aziatisch eten houdt, raden we je met klem aan direct te reserveren bij Taiko. En eigenlijk ook wanneer je totaal niet van Oosterse smaken houdt. Schilo en zijn team leggen je zo gigantisch in de watten, dat je alles wil proeven: van het korreltje zeezout op de edamame boontjes vooraf tot het laatste druppeltje van het rietje in de iced sake.

De prijs-kwaliteitsverhouding is fenomenaal; nog geen 100 euro voor dit 8-gangen menu is elke lepel meer dan waard. Trakteer jezelf.

Taiko is van maandag t/m zaterdag geopend van 18.30 tot 22.30 uur. Voor meer informatie: www.conservatoriumhotel.com

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.