Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 18 feb 2020
Leestijd: 1 minuut

Hét culinaire Broodje Bal van topchef Robert Kranenborg (op een croissant!)

Topchef Robert Kranenborg nam onlangs één dag het populairste truckerscafé van Nederland over (‘Bij Marjan’ in Amsterdam). De chef serveerde zes lunchklassiekers aan truckers (en een nieuwsgierige Culy-redactie). Dit uiteraard niet zónder daar zijn eigen, gastronomische draai aan te geven. Onze favoriet: het Broodje Bal, waarvan we het recept mogen delen.

De chef noemt zijn gerecht natuurlijk niet gewoon ‘een Broodje Bal’. Mais non! We hebben hier te maken met een rasechte Boullette de viande en croûte. Zegt u dat maar eens na met zo’n balletje gehakt in de mond.

Op een croissant

De topchef gebruikt een ’50-50 bal’, gemaakt van vijftig procent rundergehakt en vijftig procent champignons. Maar je kunt er natuurlijk ook een ‘gewone’ gehaktbal van gebruiken.

Dat lekkere balletje gaat op een zalige croissant bun (van de Parijse bakker, maar je kunt ook een goede croissant gebruiken) met grove mosterdmayo, zoetzure komkommer, kropsla en rode ui.

> Lees ook: topchef Robert Kranenborg neemt truckerscafé Bij Marjan over

Broodje Bal van Robert Kranenborg
Bron: Lotto

Zo maak je dit Broodje Bal

1. Bal gehakt vers gebakken of voorgegaard in aluminiumfolie ingepakt in de oven op 140°C, 15 minuten verwarmen.

2. In dezelfde oven de croissant licht verwarmen en voorzichtig met een zaagmes precies doormidden te snijden in de lengte.

3. De onderste plak croissant rijkelijk besmeren met de grove mosterdmayonaise.

4. Dan de 2 bladeren kropsla, en de zoetzure komkommer plakjes daarop de warme bal gehakt, daarop weer een beetje grovemostermayo en de flinterdunne halvemaantjes van rode ui.

5. De bovenste croissant helft erop en serveren.

En dan heel hard Met de vlam in de pijp van Henk Wijngaard draaien.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Met dank aan Lotto.