Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Culinair nieuws 1 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

Het Okura hotel in Amsterdam serveert nu een bijzondere Japanse (!) high tea

Je hebt iets te vieren en wil een unieke culinaire ervaring? Je wil op je zondagmiddag eens ‘n keer wat anders doen? Je hebt een liefde voor de Japanse keuken? Als je hier 3 x ja op antwoordt, ren dan als de bliksem naar het Okura Hotel, waar ze vanaf heden Japanse high tea in de lobby serveren, compleet in Japanese style!

Culy neemt plaats in Hotel Okura om de nieuwe Japanse high tea uit te proberen. Die speelt zich af in de lobby van het hotel, lekker te midden van de bedrijvigheid van de hotelgasten. Dat schept een aangename gezelligheid, zeker met de muziek van de live pianist die verderop zit te spelen.

Japanse high tea Okura
Bron: Winnie Verswijvel

Japan meets high tea

De insteek van deze high tea is duidelijk: Japan. In een hotel als Okura (waar ook onder meer restaurants Yamazato en Ciel Bleu zitten) kan dat haast niet anders. Dat is wel zo verfrissend, want hoewel er in Amsterdam al een paar toffe high-tea’s gevestigd zijn (die van Waldorf Asteria is natuurlijk moeilijk te negeren), is een Japans ingestoken high tea uniek.

De Japanse cultuur leent zich daar mooi vor, waar thee één van de meest gedronken dranken is. Leuk feitje: Japanse thee is in de regel groene thee. In Japan zijn er talloze groene theesoorten met elk hun eigen, aparte eigenschappen. Ook op de high tea krijgen we enkel groene thee geserveerd, weliswaar in verschillende types per gang.

Wat kan je van deze Japanse high tea verwachten?

We nemen plaats in comfortabele stoelen rond de lage lobby-tafels. De high tea wordt afgetrapt met een glas champagne en een fijne amuse: een taco van witte chocola met framboos, kastanje en sudachi (Japanse citrusvrucht). Die is zoet maar ook lekker fris en geeft het smaakpalet meteen een boost. Daarna wordt een lichtzoete groene thee uitgeschonken en maken we ons klaar voor de eerste gang.

Die bestaat uit drie hartige hapjes. Met klem wordt benadrukt dat die in de juiste volgorde – van links naar rechts – moeten worden opgegeten. We beginnen met het uitlepelen van een zacht eitje met limoencrème, tijmsiroop en ikura (visseneitjes). Dat is zo zacht en luchtig dat we dit het allerliefste met de vinger willen uitlepelen.

Daarna volgt zuurdesemtoast met tofu, shiitake, groene asperges en sojamayonaise en vervolgens een taartje van kruimeldeeg en paddenstoelen. Als we denken aan dat laatste, dan loopt het water ons alweer in de mond.

Japanse high tea Okura
Bron: Winnie Verswijvel

Kers op de taart

Alleen al voor de hartige gang zouden we ons naar Okura haasten, al doen de zoete lekkernijen daar niet voor onder. Die worden gepresenteerd op een houten presenteerblok waar nog eens twee schuifjes worden uitgetrokken met daarin extra zoetigheden.

De zoete gang is uitgebreid, gevarieerd en kleurrijk. Zo is er een pecan-chocolade macaron, een fris taartje met groene appel, een zacht amandelrum-cakeje en nog veel meer. Onze favoriet? De rollade met matcha, hazelnoot en yuzu.

Bron: Winnie Verswijvel

Al die indulgence wordt afgesloten met een cocktail, die afgewerkt wordt met een laagje koekkruimels. Hoe leuk is dat? We dromen er nog van.

High Tea in Hotel Okura reserveren

De afternoon tea wordt elke zaterdag en zondag tussen 15.00 en 17.00 uur geserveerd in Okura’s lobby. De kosten bedragen € 38,- per persoon en de royal afternoon tea met een glas champagne kost € 49,-. Reserveren is noodzakelijk zodat de chefs de nodige voorbereidingen kunnen treffen.

Voor meer informatie en reserveringen, zie de website.

Japanse high tea Okura
Winnie Verswijvel

Meer high tea?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.