Redactie
Redactie Dineren 11 apr 2012
Leestijd: 2 minuten

Ciel Bleu

Culy had de eer om een vorkje mee te prikken in het 2-sterren restaurant Ciel Bleu, dat huist in het Okura hotel in Amsterdam. Een avond die in het teken stond van de wereldberoemde wijnen van Baron Philippe de Rothschild, georganiseerd door de Nederlandse wijnimporteur Fourcroy Nederland.

Het Okura hotel beschikt over vier restaurants, waaronder het absolute toprestaurant Ciel Bleu wat op de 23e etage zit.  Hier kan je met een geweldig uitzicht over Amsterdam dineren en genieten van de gastronomische keuken onder leiding van chef Onno Kokmeijer.

Schermafbeelding 2012-03-21 om 10.27.20

De ‘Starlight Room’  in restaurant Ciel Bleu in het Okura Hotel Amsterdam

Baron Philippe de RothSchild

De Château Mouton-Rothschildwijnen en haar eigenaar Baron Philippe de Rothschild hebben een indrukwekkende geschiedenis. Zo is de familie groot geworden in de bankwereld, maar nog groter in de wijngeschiedenis. Baron Nathaniel de Rothschild kocht op 11 mei 1853 het wijngoed chateau Brane-Mouton. Hij betaalde er 1.125.000 gouden franken voor en veranderde de naam direct in Chateau Mouton Rothschild. Het Château Mouton-Rothschild is nu een van de beroemdste wijnhuizen in het Franse departement de Gironde in de gemeente Pauillac.

Vanaf 1945 kwam Baron Philippe met het idee om elk jaar  een ander etiket te maken voor de flessen wijn. Zo is het bovenste deel van de etiketten versierd door kunstenaars zoals onder andere Salvador Dali, Pablo Picasso, Andy Warhol en Karel Appel. Een van de topwijnen én etiket is toch wel de Château  Mouton Rothschield uit 2000. Speciaal voor de millenniumwisseling is het etiket van deze fles geen normaal etiket, maar met ingelegd bladgoud.

Enkele flessen van de Rothschield wijnen met de beroemde etiketten ontworpen door diverse kunstenaars.

Culy ontdekt…

Culy had de eer om een avondje te dineren in top restaurant met de heerlijke wijnen van dit wereldberoemde wijnhuis. We werden hartelijk ontvangen door het personeel onder leiding van sommelier Noël Vanwittenbergh. We begonnen met een glaasje bubbels en een amuse, om vervolgens over te gaan naar de eerste gang met natuurlijk een heerlijke wijn erbij.

Gebakken zeebaars met kalfswang

Gebakken zeebaars met kalfswang, groene linzen en jus van salie

Groosterde-tarbot-met-een-crunch-van-amandel

Geroosterde tarbot met een crunch van amandel en Blue Mountain koffie met een jus van gepofte sjalotten.

Bereiding-Anjou-duifAnjou-duif-bereid-in-zeekorst

Het hoofdgerecht: Anjou duif in zeekorst met gebakken paddenstoelen en een jus van Marokkaanse specerijen Ras el Hanout. De duif moest nog uit zijn zeekorst worden getikt, wat aan tafel werd getoond.

Gebakken-reerugfilet-met-craupedine

Gebakken reerugfilet met craupedine bieten en jus van laurierblad.

Oude-Leidse-sleutelkaas-met-SticheltonCreakers

Oude Leidse sleutelkaas, Stichelton gecombineerd met vijgen en toast.

Peche-Melba

Peche Melba 2012, Ciel Bleu stijl

Melba-soufflee

Perziken souffle

With-coffee

Lekkers voor bij de koffie om af te sluiten: macarons en cakepops!

Conclusie

Zowel restaurant Ciel Bleu, als de wijnen van Philippe de Rothschild zijn een aanrader, hoewel ze ook beiden erg prijzig zijn. De gerechten bij Ciel Bleu zijn van een zeer hoog niveau (hoe kan het ook anders, met twee sterren) en de service en gastvrijheid sluiten daar perfect bij aan. Als je van goed en lekker eten houdt, moet Ciel Bleu zeker op je verlanglijstje staan!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.