Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Restaurants 25 jan 2019
Leestijd: 4 minuten

De So Dutch Afternoon Tea bij Hotel De L’Europe in Amsterdam is een trip down memory lane

Wat zijn nou eigenlijk typisch Nederlandse specialiteiten? Die vraag wordt beantwoord tijdens de So Dutch Afternoon Tea bij Hotel L’Europe in Amsterdam. Theeleuten opgelet: dit is de perfecte high tea met een Hollandse knipoog. Te gek om met je oma aan te schuiven als een trip down memory lane of om je buitenlandse vrienden kennis te laten maken met de traditionele, Nederlandse keuken. Of om je eigen nostalgische gevoelens mee aan te wakkeren natuurlijk.

De So Dutch Afternoon Tea is geïnspireerd op de klassieke tussendoortjes en broodjes die we op Nederlandse bodem vaak eten. Denk aan een witte, zachte bolletjes met filet americain, roggebrood met oude kaas en mosterd, maar ook aan advocaat, oranjebitter en speculaasjes. Traditionele items die we steeds minder eten, maar die de Nederlandse eetcultuur kenmerken.

Wat we daarbij drinken? Een lekker kopje thee. Of nou ja, zeg maar gerust vier of vijf, want naast de prachtige creaties is ook de theekaart een plaatje.

High tea

Schuif aan bij de So Dutch Afternoon Tea

De high tea vindt plaats in het mooie hotel L’Europe in het centrum van Amsterdam. Met – als je een plekje aan het raam weet te bemachtigen – een prachtig uitzicht over het water. Je kunt van donderdag tot en met zondag tussen 13:00 en 17:00 uur aanschuiven bij de high tea. De traditionele variant kost € 39,- per persoon. Met een glas champagne erbij betaal je € 49,-.

Je begint de high tea met één van de klassieke, Nederlandse lunchgerechten: de ham-kaas tosti. Een klassieker die we vroeger thuis regelmatig voorgeschoteld kregen door onze moeders (en nog steeds graag maken). De versie van het hotel wordt vergezeld door een glaasje smaakvolle, krachtige runderbouillon. Uiteraard kies je daar een heerlijke thee bij. De theekaart bestaat uit fijne theeën van DAMANN Frères. Wij dronken de Miss Damman, een groene thee met gember, citroen en passievrucht.

high tea tosti

Witte bolletjes

Na de starter komt de eerste ronde op tafel vol met Nederlandse klassiekers die we allemaal wel ‘s hebben gegeten (of nog dagelijks verorberen). Een wit bolletje met huisgemaakte filet americain, een bruin bolletje met gemarineerde zalm en dille crème fraiche, roggebrood met Dijon mosterd, Old Amsterdam kaas en radijs en wit Tramzini brood met huisgemaakte ei en truffelsalade. Als Nederlander geen spannende gerechten, maar voor je buitenlandse vrienden hoogstwaarschijnlijk een grappige verrassing.

Tip: kijk uit dat je na de eerste ronde niet al helemaal vol zit, want de derde ronde is een stuk spannender!

bolletje met kaas

Een etagère vol Nederlandse hapjes

Nadat het eerst bordje (dat overigens ook heerlijk Nederlands is versierd met Delfts Blauw) is geserveerd, begint het feest namelijk pas echt. Op tafel verschijnt een Delfts Blauwe etagère vol Nederlandse hapjes. Onderop liggen de hartige hapjes, te weten: gerookte paling (mét roodwitblauw-vlaggetje om het af te maken), een traditionele bitterbal met kalfsvlees, een mini groenten quiche en een mini pasteitje met kippenragout.

Waar een high tea in Engeland altijd wordt geserveerd met scones, gaat dat er bij deze Nederlandse high tea net iets anders aan toe. In plaats van de classic scones met clotted cream en jam krijg je een heerlijke, luchtige rozijnenbol met honingboter. Dit is misschien nog wel ons favoriete hapje van de high tea: ontzettend lekker.

So Dutch Afternoon Tea

Zoete lekkernijen

Na de hartige hapjes gaan we over naar de zoete hapjes en ook daar is het de Nederlandse keuken die de scepter zwaait. Op de etagère liggen echte Nederlandse klassiekers. Een mousse blokje van advocaat (die gelukkig niet al te sterk is, dus ook kinderen kunnen van de mousse genieten) dat eruit ziet als een blokje kaas. Daarbij ligt een stukje appeltaart en een patissier kus – die we ook wel kennen als een chocozoen.

Bovenop de etagère vind je nog een shot van yoghurtmousse, mandarijn en oranjebitter en een speculaasje in de vorm van een Amsterdams grachtenpandje. Alleen al vanwege de vorm natuurlijk één van de toppers van deze Afternoon Tea.

Ook handig: De leukste plekken voor een afternoon tea in Nederland

Nederlands trots

Zoals je kunt lezen, is de So Dutch Afternoon Tea de ultieme high tea als je trek hebt in een portie Nederlandse klassiekers. Een aanrader als je je buitenlandse vrienden of familie wilt verrassen.

De So Dutch Afternoon Tea is ook vegetarisch te verkrijgen. Ook andere dieetwensen kunnen worden overlegd. Reserveren? Dat kan via +31 20 531 17 77 of via de website.

Andere bijzondere high tea’s

Fotografie: Nancy van Batenburg

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.