Pip Minkels
Pip Minkels Inspiratie 12 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Alles wat je wilt weten over erwtenmelk – en nog belangrijker: hoe schuimt het?

Trend alert: de populaire havercappu heeft er een concurrent bij! Een product dat we bij koffietentjes steeds vaker op de kaart zien staan is erwtenmelk, ook wel sprout milk. Maar hoe wordt dit drankje precies gemaakt – en nog belangrijker, hoe smaakt en schuimt erwtenmelk?

Spoiler: het wordt dus niet gemaakt van die groene tuinerwten die je in de vriezer hebt liggen.

Wat is erwtenmelk?

First things first: wat is erwtenmelk nou eigenlijk precies? Erwtenmelk wordt gemaakt van gele spliterwten (en dus niet van die verse groene tuin- of doperwten). Deze spliterwten worden vermalen tot een fijn poeder en vervolgens gemengd met water. Het heeft daarom een lichtbeige kleur en niet de typische geur van erwten die je misschien zou verwachten.

spliterwten
Bron: Pixabay

Plantaardig en duurzaam alternatief

Havermelk, amandelmelk, kokosmelk, sojamelk… inmiddels liggen er al flink wat plantaardige alternatieven voor koemelk in de supermarkt. Maar wat is dan precies het voordeel van erwtenmelk vergeleken met al deze andere soorten melk? Het grootste verschil is misschien wel het hoge eiwitgehalte; spliterwten bevatten namelijk heel veel eiwit en calcium.

Omdat aan het erwtenpoeder verder alleen water wordt toegevoegd, is deze melk volledig plantaardig  én glutenvrij. Vergeleken met havermelk bevat dit drankje zelfs minder calorieën, meer eiwit en meer vezels. Havermelkelite scoot over, want de erwtenmelkelite komt er aan.

Eco proof

Ook is erwtenmelk een duurzame keuze. Voor de ontwikkeling van erwtenmelk wordt 90% (!) minder water gebruikt dan bij koemelk. Daarnaast komen er minder broeikasgassen vrij tijdens de productie hiervan, wat erwtenmelk dus ook ecologisch gezien een goede keuze maakt. Klinkt goed, toch?

Hoe smaakt en schuimt erwtenmelk?

Goed, nu je alle ins & outs over erwtenmelk weet, ben je natuurlijk ook nieuwsgierig naar de belangrijkste vraag: hoe smaakt het eigenlijk? En misschien nog belangrijker: kan ik hiermee een lekkere cappuccino zetten? Wij zochten het voor je uit.

De structuur van erwtenmelk is romig, met een lichtzoete smaak. Perfect dus voor in je koffie, shakes, pannenkoeken of curry. Dit drankje is zelfs nog wat romiger dan andere plantaardige dranken zoals amandelmelk of havermelk. Daar worden we blij van!

Welke (plantaardige) melk schuimt het beste?

Fluffy

Maar dan nu de hamvraag: hoe doet ‘ie het in je koffie? Goed nieuws: dit drankje is perfect om op te schuimen! Je krijgt hier lekker dik en romig schuim van, met een lichtzoete smaak. Veel mensen beweren zelfs dat erwtenmelk het beste plantaardige alternatief is voor het lekkerste schuim in je koffie. Dit komt vooral door het hoge eiwitgehalte, waardoor jij de perfecte fluffy kraag op je drankje krijgt.

Ben je nieuwsgierig geworden en vraag je je af waar je dit verrassende drankje kunt kopen? Erwtenmelk wordt verkocht door verschillende merken, waaronder sommige huismerken en wat grotere merken zoals Sproud en Wunda. Dit drankje is gewoon bij de meeste supermarkten te vinden en is ongeopend zelfs een jaar (!) houdbaar. Rennen naar de winkel, dus: misschien voeg jij je dan straks ook wel bij de erwtenmelkelite.

Meer voor in je koffie:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.