Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 8 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: pasta e fagioli (Italiaanse pasta met bonen)

Wij zijn dól op van die recepten die je praktisch met alles uit je voorraadkast kunt maken. Neem nou deze pasta e fagioli: Italiaanse pasta met bonen en smaakmakers. Echt zo’n gerechtje uit de cucina povera, de Italiaanse armeluiskeuken. Heerlijk in al zijn eenvoud.

Het beste aan deze pasta e fagioli is misschien nog wel dat je de oven al het werk laat doen. Let er wel op dat je gedroogde bonen even een nachtje van tevoren in de week moet zetten.

Bonen zijn trouwens niet alleen goed voor je, als ze goed zijn klaargemaakt zijn ze ook nog eens ongelofelijk lekker. Probeer maar eens te experimenteren met gedroogde bonen, die je in alle soorten en maten tegenkomt.

Bonen koken: zo doe je dat (trend-alert: de gekookte boon is back!)

Pasta e fagioli
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Pasta e fagioli: Italiaanse pasta met bonen

  1. Begin een nachtje van tevoren door de bonen in een grote kom met water te laten weken.
  2. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  3. Giet de bonen af en doe ze in een pan met deksel die in de oven kan. Voeg het water toe, de tenen knoflook, olijfolie, de salie en de chilivlokken. Breng aan de kook en haal ze dan van het vuur af.
  4. Halveer de citroen en laat de twee helften ongeveer 3 minuten bakken in een koekenpan, tot de snijkant bruin en gekarameliseerd is. Doe ze bij de bonen in de pan.
  5. Leg de deksel op de pan maar laat een klein kiertje open. Zet de pan in de oven en laat de bonen daarin 2 uur lang garen. Check af en toe even of je ze zachtjes ziet sudderen, dan gaat het goed.
  6. Voeg na 90 minuten het zout toe aan de bonen.
  7. Kook de pasta ongeveer 15 minuten voordat de bonen klaar zijn gaar in ruim gezouten water. Voeg er ook de blokjes wortel en bleekselderij aan toe. Giet ze af en meng ze daarna door de bonen en het kookvocht.
  8. Breng de pasta e fagioli op smaak met zout en peper en vis de citroenhelften eruit.

Meer lekkere recepten met bonen:

Pasta e fagioli
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.