Redactie
Redactie Inspiratie 5 feb 2014
Leestijd: 2 minuten

California style dineren bij Chez Panisse

Bij het met vele prijzen bekroonde restaurant Chez Panisse zouden we allemaal wel een keer willen eten. Deze bistro heeft één Michelinster en is in 2001 door het magazine Gourmet benoemd tot het beste restaurant in Amerika.

Chez Panisse staat bekend om de ‘California cuisine’ waar enkel met lokale biologische producten gekookt wordt en er vooral gelet wordt op de presentatie van de gerechten. Verse groenten, kruiden en planten en frisse smaken voeren de boventoon. De California cuisine is bedacht door de restaurateur, auteur en voedselactiviste Alice Waters. Zij is ook degene die de zaak opende in 1971, genoemd na Honoré Panisse, een bekend filmkarakter uit de Franse film Fanny.

Bron: Flickr

Mocht je een plek hebben kunnen bemachtigen in deze bistro, dan kun je op maandagen kiezen voor een 3-gangenmenu van €65,-, op dinsdag tot en met donderdag kost het je €85,- voor een 4-gangenmenu en op vrijdagen en zaterdagen krijg je een extra exclusief 4-gangenmenu mét aperitief voor €100,-. Verder kun je je uitleven op de uitgebreide wijnkaart, met lokale wijnen en daarnaast nog een flink assortiment uit Italië, Frankrijk en Duitsland. Mocht je niet té diep in de buidel willen tasten kun je in het café terecht voor heerlijke fingerfoods of een 3-gangenmenu voor slechts €29,-.

Op het menu

Toppers op de kaart van Chez Panisse zijn de California style pizza (een houtovenpizza belegd met lokale ingrediënten, vooral veel verse groenten, kaas en kruiden), een geitenkaassalade met olijfolie, broodkruim en veel kruiden en de bekende fruit bowls: een dessert bestaande uit seizoensfruit. In de keuken van het restaurant staan de Franse chef Jérome Waag en de Amerikaanse Cal Peternell. Het café dat boven het restaurant zit en tevens open is voor lunch, wordt geleid door Nathan Anderson en Beth Wells. Stacie Pierce gaat hier over de patisserie.

chez panisse1
Bron: Flickr

Broedplaats voor talent

Chez Panisse is een broedplaats voor jong talent. Chefkok Dan Barber en patissier/blogger David Lebovitz (bekend van zijn blog DavidLebovitz.com) hebben hier de fijne kneepjes van het vak geleerd. En de lijst is nog langer. Vele chefs bij Chez Panisse hebben nu eigen bekende restaurants of populaire kookboeken geschreven. Je komt niet zomaar aan de slag bij deze bistro, maar als je er eenmaal binnen bent, is dat het begin van de weg naar succes.

Gezond eten voor kids

Een leuk weetje is dat eigenaresse Alice Waters in 1996, om het 25-jarige jubileum van Chez Panisse te vieren, The Edible Schoolyard Project is begonnen. Ze probeert hiermee te zorgen dat kinderen op scholen in Amerika ook gezond, biologisch en verantwoord te eten krijgen. “Teaching kids how to feed themselves and how to live in a community responsibly is the center of an education.” Aldus Alice Waters.

Mocht je in Berkeley zijn en bij het legendarische Chez Panisse willen eten, zorg dan dat je zeker een maand van te voren reserveert om zeker te zijn van een plaats.

Chez Panisse Restaurant and Café
1517 Shattuck Avenue, Berkeley
www.chezpanisse.com

chez panisse2chez panisse3chez panisse4chez panisse5
Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.