Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Culinair nieuws 18 apr 2023
Leestijd: 5 minuten

Alles over Chef Life: de nieuwe levensechte restaurantgame

Hoewel we je dagelijks voorzien van de lekkerste recepten, alles over de nieuwste trends en producten, willen we graag álles meepakken van de culinaire wereld. Toen we dan ook stuitten op Chef Life – een restaurantgame die in samenwerking met Michelin is gemaakt (!) – wisten we niet hoe snel we dit moesten uitproberen om je er een zo goed mogelijk beeld van te geven.

Want zelfs in een game kan het leven van een chef er heet aan toegaan!

Open je eigen restaurant in Chef Life

Wie vroeger al in de weer was van computerspellen over keukens en restaurants, weet dat restaurantgames destijds esthetisch niet verantwoord waren, maar ook totaal niet realistisch. Met één druk op de spatiebalk was je komkommer gesneden. En vervelende gasten? Die zette je gewoon – door de game even op pauze te zetten – buiten alsof er niks was gebeurd.

Met de komst van de nieuwe game Chef Life zijn die drama’s verleden tijd. Het videospel is nu een maand uit en we moeten zeggen: onze hoge verwachtingen zijn méér dan waargemaakt. Want de eerste zin in de inleiding van het spel, ‘creëer het restaurant van je dromen’, kán ook echt, met álle gevolgen van dien. Leuk en minder leuk.

Hoe werkt het spel Chef Life?

In het spel ben je de chef van een restaurant. Nog beter: je bent de chef én de eigenaar van je eigen restaurant. Je kunt dus over álles beslissen. Je komt binnen in een restaurant waar de verhuisdozen nog dicht zijn en je souschef al bezig is in de keuken. Dat is de enige persoon waar je geen ‘keuze’ over hebt. Die is er altijd – zoals een echte sous betaamt.

Voor de opening van je restaurant moet je een aantal stappen zetten. Zo is het noodzaak dat je ‘leert’ koken op alle nieuwe apparatuur en daarvoor gebruik je de makkelijkste recepten die je kent: beef en fries “want dat kennen jij en je sous nog van de opleiding.”

Gerechten bereiden in een game

In de eerste computerspellen over de restaurantkeuken die we vroeger speelden (toen nog op cd-rom) waren culinaire hoogstandjes ver van ons verwijderd. Met één druk op de knop was je boeuf bourguignon gemaakt en zelf overzicht houden in je restaurant of keuken? Dat was niet nodig, alles ging van begin tot eind automatisch.

En precies dát maakt Chef Life zo leuk. Hier gaat namelijk niks automatisch. Van het julienne snijden van een wortel (in het spel bijna net zo’n crime als in het echt) tot het bakken van een perfecte steak: álles kan fout gaan als je niet goed oplet. Het vlees moet worden gedraaid en kan niet lang liggen wachten als jij ondertussen nog even de frietjes in de frituur doet. Dan gaart ‘ie namelijk door en serveer je ‘m well done in plaats van medium. 

Is je gerecht klaar voor service? Dan krijg je nog een korte samenvatting over wat je had moeten doen en hoe dat je is afgegaan. Had je bijvoorbeeld eerder de frietjes in de frituur moeten gooien of was je sjalot te haastig gesneden en daardoor grover dan het hoort? Je krijgt echte tips en elk gerecht krijgt een cijfer. Daar kun je wat mee doen zodat je gerechten de volgende keer nog lekkerder worden.

Bedenk zelf hoe je je borden meegeeft

Naast dat het belangrijk is om goed te multitasken tijdens ‘t bereiden van gerechten, heb je ook de volledige creatieve vrijheid over hoe je de borden opmaakt. Kies de kleuren van je bord, de verschillende kommetjes of andere bakjes voor je sauzen. Leg je de wortels links of rechts en moet de steak worden getrancheerd of in z’n geheel worden opgediend?

Daarnaast kun je op pad gaan te zoeken naar nieuw servies óf je leveranciers vragen of ze iets leuks en gepasts weten. Mits je een goeie band met ze hebt opgebouwd, dat dan weer wel. Dit doe je door je bestellingen op tijd aan te leveren, gebruik te maken van verschillende seizoensgebonden ingrediënten en door in te gaan op verzoeken van ze. Zo komt de leverancier van de groentes en fruit af en toe aankakken met een kratje extra. Ruim je dit niet op en ziet ze ‘t een dag later nog staan? Dan zijn ze niet blij!

4 simpele manieren om je bord prachtig op te maken

Ons oordeel over Chef Life

We vertelden ‘t eerder al: onze verwachtingen waren erg hoog gespannen voor Chef Life. En ze zijn volledig waargemaakt al dan niet overtroffen. Het spel neemt je mee in de breedste zin van het horeca leven. Naarmate je restaurant groeit en beter bekendstaat, ‘speel’ je steeds meer features vrij. Zo kan Michelin langskomen voor een keuring en kun je sterren koken. Je moet omgaan met je fooien en hoe ze te verdelen onder je personeel. Sowieso personeel aannemen en een vrolijk team hebben is ook érg belangrijk.

Daarnaast is het een hoog staaltje multitasken waar het in Chef Life om draait. Niet alleen in het bereiden van de gerechten, ook moeten jij en je collega’s op tijd klaar zijn voor een nieuwe menukaart (die je geheel naar eigen invulling kunt bedenken). Ben je verder in het spel en gaat het goed met je restaurant? Dan is het noodzakelijk dat je ook beter presteert en nieuwe dingen probeert. Koken volgens de seizoenen bijvoorbeeld of uitbreiden met een Al Forno pakket waarmee je pizza’s kunt bereiden.

Alsof de Sims een restaurant runnen

Ja, wij zijn érg enthousiast over Chef Life. Het is het inkijkje dat je wil hebben in het reilen en zeilen van een restaurant en doet ons qua look & feel denken aan de Sims. Laat dat nu eens onze andere favoriete game zijn!

Je speelt Chef Life op de Playstation 5, Playstation 4, Xbox, Nintendo Switch en de computer. 

Dit vind je vast ook interessant:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.