Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Culinair nieuws 18 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Rennen: de burrataburger (!) van Maijard is dé snack van het moment

Burrata mag dan wel al een tijdje de weg naar onze Nederlandse harten veroverd hebben, de kans dat die liefde gauw ophoudt is klein. Dat moeten ze ook bij Maijard begrepen hebben, wiens nieuwste smashburger een ode brengt aan precies die romige parel waar we zo van houden.

Kortom: rennen!

Maijard Dutch Smashburgers

Maijard is een tamelijk nieuwe smashburgerzaak in Amsterdam. De naam hint waarschijnlijk naar de fameuze maillardreactie. Wat dat is? In theorie een reactie van koolhydraten (suikers) op aminozuren (o.a. in eiwitten), in de praktijk het proces wanneer je iets bakt, braadt of roostert, bij voorkeur op hogere temperatuur.

Zo’n maillardreactie is niet geheel toevallig cruciaal om smashburgers hun krokante korstje te geven. Iets waar ze bij Maijard niet alleen meesters in zijn, maar wat ze ook nog eens uitsluitend met lokale ingrediënten trachten te doen. Met vlees van Nederlandse gepensioneerde melkkoeien bouwen ze zo niet alleen hun klassiekers maar ook maandelijks wisselende burgers met bijzondere combinaties.

Deconstructed burrataburger

Betreffende die tijdelijke burgers: nog 12,5 dagen heb je de tijd om Maijards aprilburger aan een smaaktest te onderwerpen. Wij zeggen: doen. Als je de Italiaanse invloeden niet schuwt althans, want voor de huidige burger van de maand wordt een aardappelbroodje niet alleen gevuld met lokale stracciatellakaas en mozzarella, maar ook met pesto van oude kaas en pistache, ingelegde rode ui, crispy quinoa, olijven, zongedroogde tomaten, rucola en gel van citroen.

Kritische zielen zouden hier kunnen opmerken dat er in principe geen burrata wordt gebruikt en dat is exact waarom de snack ook een deconstructed burrataburger heet. Het ‘jasje’ van een bol burrata wordt vertaald naar een knapperig gebakken laagje mozzarella, de romige inhoud van burrata krijgt invulling van Nederlandse stracciatella (juist: dat is in feite de vulling van burrata). Snap je ‘m nog? Dat de ingrediënten voor deze burger op de best mogelijke manier zijn geselecteerd hoeft bovendien geen twijfelpunt te zijn. Één blik op onderstaand plaatje zegt immers toch genoeg?

Adres en openingstijden Maijard Smashburgers

Rozengracht 9

1016 LP Amsterdam

Maijard Smashburgers is dagelijks geopend van 12:00 tot 21:00. 

Meer snacks in Amsterdam?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.