Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Culinair nieuws 4 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Je kunt nu op Cacao Fietstour door Amsterdam met Tony’s Chocolonely

Oh Tony’s, krijgen we ooit genoeg van jou? Naast gewéldige smaken (heb je de laatste nieuwe smaak al geproefd?), de inmiddels bekende chocolademelk en het vooruitzicht van een Tony’s chocoladefabriek met achtbaan, is er nu ook een Tony’s Cacao Fietstour. Voor de échte fans!

Dat Tony’s méér is dan toffe chocolade in vrolijke wikkels, is natuurlijk al lang bekend. Vanaf het ontstaan hebben ze namelijk een duidelijke missie: chocolade 100% slaafvrij maken. Daarvoor werken ze héél hard, onder meer door hun eigen waanzinnige chocolade te maken in slaafvrije cacaoplantages. Toch vinden ze dat nog niet genoeg: het allerliefst willen ze álle chocolade wereldwijd 100% slaafvrij maken.

Naar een grotere bewustwording

Om dat doel te bereiken streeft Tony’s Chocolonely naar een grotere bewustwording over de cacao-industrie. Om je een beeld te geven: op dit moment zijn er nog steeds 10.000 kinderen die gedwongen worden tot kinderarbeid in cacaoplantages. Meestal werd hen een mooie toekomst beloofd waar uiteindelijk niets van waar bleek te zijn. Dat allemaal omdat wij in het Westen zo graag een chocolaatje eten wanneer ons dat uitkomt. Komt hard aan hè? Dat is precies de boodschap die Tony’s wil meegeven aan de chocoladeconsument.

Daarvoor hebben ze de handen ineen geslagen met het Tropenmuseum, die de missie van Tony’s Chocolonely volledig steunt. Samen werkten ze aan een fietsroute door Amsterdam uit die de cacaoindustrie (vandaag en vroeger) in beeld brengt. Het resultaat is een indrukwekkende route.

Tony's Cacao Fietstour

Tony’s Cacao Fietstour

De fietstour neemt je mee langs allerlei belangrijke chocoladeplekken en erfenissen van het koloniaal verleden in Amsterdam. De tour begint bij de Tony’s Chocolonely Superstore op de Damrak (waar je trouwens je eigen reep kan bedenken en maken). Vervolgens maak je een aantal stops (bijvoorbeeld bij de oude Blooker cacaofabriek), waarna je eindigt in het Tropenmuseum.

In het Tropenmuseum vindt namelijk momenteel de expo Bitter Chocolate stories plaats, die het resultaat is van de samenwerking tussen Tony’s Chocolonely en het Tropenmuseum. In de tentoonstelling vertellen zes kinderen die ooit in een cacaoplantage zijn beland hun verhaal. Wie zijn ze? Hoe komt het dat ze daar terechtgekomen zijn?

Culy kreeg alvast een preview van de tour en de tentoonstelling. Niet dat we ooit aan onze liefde voor Tony’s Chocolonely hebben getwijfeld, maar sinds deze trip zijn we stiekem toch wel extra verknocht aan dit chocoladelabel.

Wil je de Tony’s Cacao Tour zelf fietsen? Haal gratis een plattegrond op in één van de Tony’s stores of bij het Tropenmuseum. De tour duurt ongeveer 1,5 uur. 

Bitter Chocolate Stories is nog te bekijken tot en met 8 september 2019 in het Tropenmuseum van Amsterdam. 

Meer chocolade?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.