Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kooktips 4 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Vallen jouw groenteburgers ook altijd uit elkaar? Gebruik miso als bindmiddel!

De tijd dat vegetariërs alleen maar tofu kunnen eten, is allang voorbij. De vegaschappen in de supermarkt liggen vol met de Beyond Burger, kip die bijna niet van echt te onderscheiden is en bijzondere zeewierburgers. Toch gaat er nog altijd niets boven een goede zelfgesmede burger – en dat kan ook prima vega(n). Maar wat doe je als je groenteburgers steeds uit elkaar vallen?

De mogelijkheden voor ingrediëntenburgers zijn eindeloos. Met kikkererwten maak je heerlijke falafelburgers en ook van linzen of zwarte bonen kun je prima een burger maken. En wat dacht je van quinoa en zoete aardappel met groenten erdoorheen?

LEES OOK: 10 x de allerlekkerste vegaburgers

Klein probleem: waar gehakt prima aan elkaar blijft kleven, geldt dat voor groenten en peulvruchten lang niet altijd. Dat kun je natuurlijk oplossen met wat bloem, maar dan is er weer de kans dat je vegaburgers te droog worden. Een andere oplossing is ei, maar als je het toch liever plantaardig houdt, dan blijkt miso ook heel goed te werken als bindmiddel.

Afbeelding van groenteburgers miso als bindmiddel 2
Deryn Macey

Miso als bindmiddel voor je groenteburgers

Miso is een pasta van gefermenteerde sojabonen, die we natuurlijk vooral uit de Aziatische keuken kennen. Die maakt er bijvoorbeeld misosoep vol umami en miso aubergines mee. Maar vanwege de plakkerigheid van de pasta kan een beetje miso ook wonderen doen als bindmiddel voor burgers. Zo heb je nooit meer zorgen over groenteburgers die je niet in een pan kunt bakken omdat ze dan uit elkaar vallen.

Het kan eigenlijk niet misgaan!

LEES OOK: 7 handige tips voor het maken van vegaburgers

Extra pluspunt: de pasta functioneert dan niet alleen als bindmiddel, maar voegt natuurlijk ook een lekkere smaak toe aan je groenteburgers. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van welke miso je gebruikt. Hoe langer miso rijpt, hoe sterker hij gaat smaken.

Daarnaast zijn er heel veel verschillende soorten miso, omdat elke Japanse streek een eigen recept heeft. Lichte miso is wat zoeter dan rode miso, bijvoorbeeld. Experimenteren maar!

Meer doen met miso?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

The Kitchn

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.