Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Culinair nieuws 13 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

De smaak van deze chocolade wordt versterkt door muziek

Dat chocolade ontzettend lekker is, is algemeen bekend. Dat pure chocolade gezond voor je is en je volgens het voedingscentrum zelfs één stukje extra pure chocolade per dag mag eten, weten we natuurlijk ook (hoewel dat soms per ongeluk wel ‘s een hele reep wordt, oeps). Maar dat de smaak van chocolade kan worden versterkt door bepaalde muziek, is nieuw voor ons.

Stofjes die in chocolade zitten, maken in de hersenen iets los dat met muziek kan worden versterkt. Dat klinkt bijzonder, en dat is het ook. Daarom ging het chocolademerk Godiva op onderzoek uit.

Invloed van zintuigen op smaak

Onderzoek door professor Charles Spence en dr. Janice Wang van Oxford University heeft uitgewezen dat muziek smaak kan versterken. De twee zijn expert op het gebied van de invloed van zintuigen op smaakbeleving.

Chocolade en muziek

Om de chocoladebeleving te vergroten hebben Spence en Wang muziek ontwikkeld die perfect past bij verschillende soorten chocolade van Godiva. De muziek is gebaseerd op hun kennis van de beleving en ontwikkeling van zoete en bittere smaken tijdens het eten.

Maar nu is het chocolademerk nog een stapje verder gegaan in haar onderzoek naar de hersenactiviteit tijdens het eten van chocolade en heeft een proef gedaan waarbij de hersengolven tijdens het eten van chocolade zichtbaar werden gemaakt.

Hoe het brein reageert op chocolade

Tijdens het Nederlandse hersenonderzoek was duidelijk zichtbaar dat de hersenen worden geactiveerd na het eten van chocolade. En goed nieuws: dat geldt voor alle varianten van chocolade. Stofjes in het bruine goedje hebben stimulerende en activerende effecten op het brein.

Pure chocolade

Er zijn wel verschillen in de effecten per chocoladevariant. Zo heeft chocolade met een hoog cacaogehalte effect op het cognitieve deel van het brein. Het zorgt voor extra alertheid, het korte termijngeheugen verbeterd en je kunt je beter concentreren.

Melkchocolade

Chocolade met een lager cacaogehalte heeft een sterker effect op het beloningscentrum van het brein. Dat betekent dat je je meer ontspannen en gelukzalig zal voelen en minder last hebt van pijn en stress.

Dit vind je misschien ook leuk: Waarom kaas beter gaat smaken van hiphopmuziek

De perfecte muziek bij chocolade

De Nederlandse pianiste Iris Hond is met de resultaten van het onderzoek achter de piano geklommen. De hersengolven die tijdens de proef zichtbaar werden gemaakt, gaven haar inspiratie om muziek te maken.

“De structuren van de golven in de hersenen én natuurlijk door de chocolade zelf te proeven en beleven, ben ik gaan zitten en kwam de muziek vanzelf. De zoete chocolade brengen je in super zachte, bijna zwoele staat. In de bittere en pure zit meer ‘bite’ en letterlijk meer donkerte,” aldus pianiste Iris.

Benieuwd geworden? Op de website van Godiva kun je de muziek van Iris luisteren én een mini-docu over het onderzoek bekijken.

Meer over chocolade

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.