Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Inspiratie 23 feb 2019
Leestijd: 4 minuten

Zo combineer je wijn en chocolade (volgens een chocolade-expert)

Wijn en kaas move over. Vanaf nu kom jij bij je volgende borrel aan met een batterij aan chocoladerepen, want wist je dat wijn en chocolade een hele goede combinatie zijn samen? In eerste instantie trek je misschien één wenkbrauw hoog op, maar na een tasting begin je er vast en zeker aan te wennen. En belangrijker: naar te hunkeren.

Het is namelijk niet voor niets dat de woorden die je gebruikt om een wijn te omschrijven hetzelfde zijn als de woorden die je gebruikt bij het omschrijven van de smaak van een stukje chocolade.

Wijn en chocolade pairing

Om meer te weten te komen over het combineren van wijn met chocolade schoven we aan bij Jack Steijn. Jack is mede-oprichter van Chocoa, het grootste cacao-festival van de wereld, en weet ontzettend veel over cacao. Naast zijn passie voor duurzame cacao is Jack ook wijnkenner en gespecialiseerd in wijn en chocolade tastings. Say no more. Jack, here we come!

Wijn versterkt de smaak van chocolade

Voordat je van start gaat met het proeven, is het goed om te weten dat de smaak van de wijn de smaak van de chocolade versterkt. Sommige aroma’s in chocolade proef je niet als je chocolade eet zoals je normaal gesproken doet, maar door de wijn komen die smaken ineens naar voren. En dat kan niets dan goeds betekenen, toch?

Wat betekent het cacaopercentage op je reep chocolade nou écht?

Verschillende factoren van smaak

Hoe een chocolade smaakt, heeft te maken met verschillende factoren. Ten eerste bestaan er verschillende cacaosoorten (wel een stuk of 20) die bepalend zijn voor de uiteindelijke smaak. De chocolade die wij kennen, komt met name uit West-Afrika (Ivoorkust en Ghana), maar ook in Zuid-Amerika (waar het oorspronkelijk vandaan komt) en landen als Vietnam wordt cacao geteeld.

Daarnaast hebben ook externe factoren invloed op de smaak van die cacaobonen. Zo is het klimaat in een land of streek van invloed, maar ook de grond waarop de cacaobomen groeien en de manier van telen.

Maar genoeg daarover, over naar het leukste gedeelte: wijn en chocolade proeven.

De leukste (en lekkerste) chocoladewinkels van Nederland

Wat heb je nodig?

Voor de tasting heb je niet meer nodig dan goede chocolade en wijn. Jack gaat voor zijn chocoladevoorraad graag naar de winkel Cacao and Spice in het Wallen-gebied in Amsterdam. Dit is het gebied waar de eerste cacao en specerijen aankwamen. Je vindt er dan ook een fijne selectie aan fairtrade en single origin chocolade uit alle streken van de wereld.

Belangrijk dat je bij het proeven chocolade gebruikt zonder toevoegingen, dus gewoon melkchocolade of pure chocolade.

De letterlijke proef op de som

En dan is het een kwestie van proeven! En dat doe je zo:

  1. Schenk een glas wijn in (halfvol, niet te gek) en gebruik je zintuigen. Ruik aan de wijn, neem een slok en laat de wijn door je mond gaan. Wat proef je?
  2. Pak dan een stukje chocolade en doe hetzelfde. Ruik aan de chocolade (wat ruik je?). Voel de chocolade (is het korrelig of juist glad?). Tenslotte stop je de chocolade in je mond. Laat de chocolade helemaal smelten en goed door je mond gaan. En, wat proef je?
  3. Vervolgens neem je nog een slok wijn en kijk wat het effect in je mond is. Sidenote: dit kan voor iedereen anders zijn. Er is geen goed of fout!

Wat proef je?

En, wat proef je? Gaan de twee smaken goed samen en versterken ze elkaar of blijven ze juist apart van elkaar staan? Een mooie metafoor die Jack gebruikt om dit te verbeelden, is het moment dat twee rivieren samenkomen, maar wel langs elkaar heen stromen. Dit kan ook het effect van de chocolade met de wijn zijn.

Is het zoet in je mond, of juist wat bitter? Blijft de smaak lang hangen, wanneer proef je wat? Je kunt hier eindeloos over praten en ervaringen uitwisselen. Smaakt iets echt heel goed samen? Hou het bij! Leuk om te weten wat er samen voor een overheerlijke smaakexplosie zorgt.

Karakteristieken van cacao

Door wijn samen met cacao te proeven, proef je echt de karaktereigenschappen van de cacao terug. Daarom is het belangrijk dat je echt pure chocolade gebruikt zonder toevoegingen als hazelnoten of karamel-zeezout.

Lekker: Zelfgemaakte chocoladereep met cranberry’s en pistachenoten

Chocolade en bier

En nu we je uitgebreid hebben verteld hoe je een chocolade en wijn tasting kunt doen, wordt het misschien tijd voor de volgende stap: chocolade en bier! Want ook die twee gaan heel goed samen. Op Chocoa, het grootste chocoladefestival van Nederland, vind je een chocolade en Amsterdamse bieren pairing waar je zeker een bezoekje aan moet brengen als je er bent.

Nog geen ticket weten te bemachtigen? Score jouw chocoladeticket met korting via Culy. Vul de code Culy@Chocoa2019 bij jouw bestelling op de website en vergaap jezelf dit weekend aan de lekkerste chocolade tastings.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.