Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Culinair nieuws 3 jun 2020
Leestijd: 5 minuten

Culy ontdekt… de afternoon tea van Waldorf Astoria – maar dan bij je thuis!

De afternoon tea van Waldorf Astoria is iets om ieder seizoen weer naar uit te kijken. Normaal gesproken schuiven we dan onze benen onder tafel in de Peacock Alley van het hotel, om de creaties van patisseriechef Vipin Charly en chef Sidney Schutte te bewonderen. Alleen: dit seizoen moest het even anders. Afternoon Tea at Home it is.

De afternoon tea van Waldorf Astoria is zonder overdrijven de mooiste van Amsterdam. Denk: gebakjes in de vorm van parfumflesjes (toen Viktor & Rolf het thema was), roze choux met een pluk suikerspin erbovenop (gepresenteerd op een draaimolen, bij thema circus) of bosbessenmuffins met een octopus erbovenop (als onderdeel van het zomerthema).

Je leest het: de creativiteit lijkt onvermoeibaar te zijn, en elk seizoen zijn we benieuwd naar wat patissier Vipin Charly nog meer uit zijn hoge hoed tovert. Hoewel het dit jaar even anders moest – in de vorm van een take-away formule welteverstaan – keken we ook dit jaar als een klein kind uit naar de afternoon tea van het hotel.

Afternoon Tea at home

Die afternoon tea gaan we ophalen bij het Waldorf Astoria hotel aan de Herengracht. We kennen het hotel natuurlijk van de meesterlijke service en ook bij het korte afhaalmoment is dat niet anders. Nog voor we onze fietsen goed en wel hebben geparkeerd worden we al hartelijk begroet door het personeel. Ons tasje staat buiten op een tafeltje klaar. De klasse van het hotel uit zich in kleine details: een handgeschreven kaartje met zilveren letters, prachtige verpakkingen,… en dan moeten de hapjes nog komen!

De inhoud van het tasje bestaat uit een grote hoeveelheid witte doosjes, een apart tasje scones en de instructies. Die doosjes doen ons denken aan een adventskalender voor kerst waar we als kind maar moeilijk het geduld voor konden opbrengen om niet alle venstertjes meteen open te maken. Alleen: nu mogen we álles openmaken, what a joy.

Zoals het hoort, stallen we eerst de hartige gang uit en schenken we daarbij de bijpassende groene thee.

Culy ontdekt Waldorf Astoria
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Sandwich dumplings en geitenkaasroosjes

Met de bijpassende playlist van de Peacock Alley (lees: rustige pianomuziek) voelen we ons spontaan een stel stijlvolle, gepensioneerde Britten. Maar dan wel gepensioneerden met een grote vleug rock’n roll, want: sandwiches in de vorm van dumplings? Barbieroze roosjes van jelly? We vinden het nu al fantastisch.

En zo smaakt het ook: de smaken kloppen telkens voor de volle honderd procent, maar er zit ook altijd een heel groot verrassingsaspect bij. Neem nou de ronde madeleines. Op het eerste zicht zien die er misschien nog het minst bijzonder uit, maar als je eenmaal door de chocolade heen bijt, krijg je een vulling met blauwe kaas op je papillen. Opeens vinden we de combinatie tussen blauwe kaas en chocolade even logisch als karamel zeezout of brood met boter (al zouden wij de verfijning van dit hapje met de beste wil van de wereld thuis niet kunnen nabootsen).

Verder zijn de roosjes en de vlinders favoriet. Die roosjes van geitenkaas smaken verrassend subtiel (in tegenstelling tot de uitgesproken smaak van geitenkaas die we kennen) en juist dat spreekt ons zo aan. Bij de vlinders krijgen we het maar moeilijk over ons hart om ze op te eten, al zijn we stiekem toch blij wanneer we het wel doen. Een zacht lijfje, krokante vleugels, een warme honingmosterd en gekookte ham… We kunnen je vertellen: een elegantere belichaming van een ham sandwich ga je in je leven niet meer tegenkomen.

Afternoon tea at home van Waldorf Astoria
Winnie Verswijvel voor Culy

Lieveheersbeestjes en yuzu financiers

Bij de tweede helft van de afternoon tea hoort een zachte zwarte thee. Het is moeilijk om niet als een klein kind te azen op de lolly van toffee en appel, maar we blijven in onze classy rol. De lieveheersbeestjes en de honingbij vormen volgens het menu samen één gang, als duo. We vermoeden dat ze bedoeld zijn als pronkstuk van deze editie en we begrijpen volledig waarom.

De lavendelhoning waarmee het lieveheersbeestje gevuld is is zó doordringend lekker en elegant dat we de tijd willen terugdraaien wanneer we de laatste kruimel hebben doorgeslikt. De honingbij is dan weer gevuld met aardbeien cheesecake met zo’n lekkere shortbread bodem en een vulling die wegsmelt op je tong.

Net zoals bij de hartige versnaperingen nemen we ook hier de tijd om de nasmaken van de hapjes te laten blenden met het aroma van de thee. Het is immers een high tea, en dat concept willen we natuurlijk alle eer aan doen.

We zouden bijna vergeten dat er ook nog scones in het tasje zaten. Al is dat ook wel logisch natuurlijk: want als er iéts onmisbaar is bij een high tea, dan zijn het wel scones. Perfect luchtig, korrelig, zoet en toch ook een beetje zout en met een flinke dot clotted cream. Kunnen we dan nu even opstijgen naar de sconehemel en daar tevreden terugblikken met een gigantische food coma?

Culy ontdekt... de afternoon tea van Waldorf Astoria, maar dan bij je thuis!

Afternoon Tea at Home in een notendop

Hoewel ons interieur in de verste verte niet in de buurt komt van dat van de Peacock Alley (en toegegeven, we missen de comfortabele fauteuils en het vriendelijke personeel ook wel een beetje) is de #LuxuryAtHome totaal geen understatement. De high tea ervaring voelt écht heel chique en luxueus aan, zelfs zonder dat je – zoals wij – fancy etagères in huis hebt om de kunstwerkjes op te presenteren.

De Afternoon Tea at Home kost € 33,50 per persoon en is te reserveren via Resengo. Ophalen kan alleen bij het hotel zelf. 

Adres Waldorf Astoria:

Herengracht 542-556
1017 CG Amsterdam

Meer at home ervaringen?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.